Съдии от Софийски градски напомнят на ВСС, че в СГС има нарушения

В писмо магистратите настояват виновните за лошото управление в СГС да получат подобаващо наказание

Съдии от Софийски градски съд (СГС) се обръщат към Висшия съдебен съвет с призив да довърши работата си по проверката на управлението на институцията и им напомнят, че за проблемите, посочени от тях и установени в доклад има виновни. 

В писмо, подписано от 27 съдии и внесено в петък магистратите анализират изводите от проверката, която кадровият орган на Темида назначи и обръщат внимание, че доклада липсват изводи за причините за множеството посочени проблеми и нарушения в администрирането на дейността на съда от страна на председателя му Владимира Янева и нейните заместници, пише "Дневник". Магистратите ще дадат пресконференция по повод писмото в сряда, 29- ти април. 

"Проблемите, с които Ви сезирахме са от особена важност. Не само за нашия съд. Те са с принципен характер, защото по същината си касаят дължимото добро, ефективно и прозрачно управление на различните съдебни органи, от което зависи и качеството на правосъдието. Затова "случаят СГС" съвсем не се ограничава до конкретния съд", пишат съдиите. 

Проверката в СГС започна след като на два пъти съдии, подкрепени от свои колеги и от други съдилища писаха на ВСС с настояване да бъде проверено как се управлява най-големият окръжен съд в страната. Повод за писмата им бяха скандалите около случайното разпределение на делата (и конкретно липсващият протокол от делото за КТБ), както и случаят "Белведере". Магистратите бяха подкрепени и от дипломати от страни от Европейския съюз, които призоваха съдиите, които искат реформа да бъдат чути. 

След като съдиите изнесоха скандални данни за начина, по който Владимира Янева и нейните заместници управляват съда, ВСС реши специална комисия, включваща всички съдии в състава на съвета да проверят СГС. Проверката приключи преди около месец, като докладът потвържаваше изнесеното от съдиите, но не посочваше виновните за това състояние. Междувременно Янева беше временно отстранена и подаде оставка като председател след като срещу нея започна разследване по случая "Червеи", по което тя още няма обвинение. Останалите й заместници един по един подадоха оставки, след като ВСС определи съдията от ВКС - Владимир Йорданов за и.д. председател. По предложение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и на министъра на правосъдието Христо Иванов срещу Янева и нейните заместнички Богдана Желявска и Петя Крънчева започнаха дисциплинарни производства. 

Магистратите пишат сега до ВСС, че "случаят СГС" се нуждае от ясно и убедително разрешение. "Такова, от което да е видно, че в съдебната система има нулева толерантност към лоши и порочни управленски практики. Това на първо място изисква точното им идентифициране като такива, и на следващо – прилагане на адекватен подход за търсене на отговорност от лицата, които са ги прилагали. В противен случай се дава твърде негативен сигнал за безнаказаност и търпимост към произвол, както за магистратите, така и за широката общественост". 

Съдиите напомнят, че двама от членовете на ВСС (Лозан Панов и Галя Георгиева) са призовали колегите си при представянето на доклада проверката да бъде финализиран в контекста на възможното реализиране на дисциплинарна отговорност на отговорните от управлението на съда за установените нарушения. 

"Тази задача е основно Ваша и ние очакваме да я реализирате. Не ни е известно да са предприети конкретни действия от страна на ВСС от втори април до настоящия момент, освен във връзка с предложението, но направено от председателя на ВКС, въз основа на което е било образувано дисциплинарно производство срещу заместник - председателя и ръководител на Наказателно отделение Петя Крънчева. Обръщаме се към Вас за пореден път с искане да предприемете логичните стъпки, следващи от изнесената в доклада информация, защото само по този начин ще се постигне и превантивен ефект, насочен към недопускането на подобни практики и от други ръководни екипи в органите на съдебната власт", пишат още магистратите.