ВАС обсъжда искането за отвод на част от състава по делото КТБ

Днес съдът трябва да разгледа и допустими ли са жалбите на акционерите по делото за лиценза на КТБ

Предвидено е днес петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) да обсъжда допустими ли са жалбите на акционерите срещу отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ).

В края на януари тричленен състав на ВАС отхвърли жалбите поради липса на правен интерес. Съдия Соня Янкулова подписа определението с особено мнение. Ако решението на първата инстанция бъде потвърдено, това ще означава край на административното производство и отблокиране на делото за фалита, което се гледа в СГС.

В случай че магистратите отменят решението на тричленния състав, ще стане ясно кога ще се гледа делото по същество, както и как ще се процедира с исканията на някои от жалбоподателите по казуса да бъде сезиран Европейският съд в Люксембург. Ако се стигне до насрочване на делото в открито заседание, това трябва да стане по новите правила и срокове, които бяха включени в промените в Закона за банковата несъстоятелност. Срокът е 1 месец.

Председател на съдебния състав ще е и ръководителят на Върховния административен съд Георги Колев, който досега не е гледал административно дело.  поиска Колев да се отведе. Вчера той нарече това неоснователно, пише "Дневник".

Очаква се да бъде обсъдено искането на защитата на най-големия акционер в Корпоративна търговска банка - "Бромак" - Цветан Василев. Адвокат Менко Менков настоя за отводите на председателя на ВАС Георги Колев и на съдията-докладчик по делото Росен Василев.

От кантората на Менко Менков оповестиха, че освен отвод на Колев искат отвод и на другия съдия – докладчикът Росен Василев. На Колев заради позицията му на председател на съда, но и заради негови прояви, които говорели за липса на безпристрастност, като това, че освен съдията-докладчик останалите членове на съдебния състав не били избрани на случаен принцип, а определени от Колев. Оттегляне се иска и заради негови изявления, цитирани в пресата по случая КТБ. Менков иска отвод на съдия Василев, защото е командирован във ВАС, което също създавало съмнения в неговата безпристрастност.

Мотивът за това, че в качеството си на председател бих повлиял сериозно върху решението по делото, аз съм член на състава. Да, разбира се, ще подпиша решението и ще участвам по делото, заяви Колев, цитиран от БНР.