Делото "Батко и братко" започна - Орешарски дава показания

Обезпечителни мерки за възбрана и запор върху имуществото на Веселин Георгиев и неговата съпруга бяха наложени от СГС

Бившият премиер Пламен Орешарски дава показания по делото "Батко и братко". Делото се води срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев.

На 4 януари 2013 г., обезпечителни мерки за възбрана и запор върху имуществото на станалия известен с аферата "Батко и Братко" Веселин Георгиев и неговата съпруга бяха наложени от СГС и Сливенски окръжен съд по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Запорираното в полза на държавата имущество бе на стойност над 4 100 000 лева и включва недвижими имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки.

На 29 октомври 2012 г. Градският съд, в лицето на съдия Петя Крънчева, даде ход на делото срещу Веселин Георгиев. Един от свидетелите, които бяха изслушани тогава, беше Христо Тодоров, главен одитор в Сметната палата. Той заедно с още няколко експерти започва преди години проверка за финансовото управление на Пътния фонд през цялата 2006 година. В хода на проверката, обаче, излизат публикации в пресата за злоупотреби, свързани с провеждането на обществените поръчки във фонда и по-специално с тези, спечелени от фирма "Биндер". В следствие на това председателят на Сметната палата взима решение в обхвата на одита да се включат и процедурите с участието на тази фирма и свързаните с нея консорциуми.

Според обвинението в нарушение на Закона за обществените поръчки през 2006 и 2007 година Веселин Георгиев в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. От това са настъпили значителни вредни последици за държавата. Договорите са за десетки милиона лева