Кунева: ВСС не е прав, че докладът е добър за тях

Вицепремиерът призова за конкретни действия и конкретен срок за реформи в съдебната систма. Според нея някои институции са напълно излишни

„ВСС не е прав, че докладът е добър за тях. Имат много несвършена работа и тя е посочена конкретно. Като общество не се справяме с корупцията. В документа е казано много ясно какво трябвада направим.” Това заяви вицепрезидентът Меглена Кунева в ефира на БНТ. „Има много органи, които пилеят сили и средства, включително и един от органите за борба с корупцията, при който не е ясно какво прави. Главна прокуратура също има много какво да прави.” добави тя.

„ВВС сгреши като не прие молбата на един от кандидатите да има гласуване по начин, по който ще се изчистят всякакви съмнение. Не беше в услуга нито на тях, нито на кандидата. Радвам се, че участва и Панова. Радвам се, че видях двама съдии с впечатляващо поведение. Панова се представи достойно, не го казвам като контратеза.” коментира тя последния избор на съдия в съвета.

„Докладът не може да произведе резултати, за да може това да се случи, трябва да се приложи. Той промени Румъния, защото доверието в техните специализирани правораздавателни органи се върна. „Европа го иска” изглежда за някой политици като тясна пътека. Нивото на обсъждането в България не е много високо” смята Кунева. „Аз ще напомням какво има в доклада, докато не получа резултати. Съвсем не сме пристигнали там, накъдето сме тръгнали. И най-добрата стратегия не може да замени 10 правилни действия.” каза в заключение тя.