Протестна мрежа: Цацаров да разследва Искров за аферата КТБ

В сигнала до прокуратурата протестърите смятат, че управителят на БНБ не е изпълнил своите задължения за контрол върху банковия надзор - една от основните причини за кризата с КТБ

Прокуратурата да разследва действията и евентуално бездействието на управителя на БНБ във връзка с изпадането на КТБ в неплатежоспособност. Това съдържа сигнала в държавното обвинение на активисти от Протестна мрежа, който беше подаден днес. Писмото е адресирано и до ПП ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

„Срещу подуправителя Цветан Гунев вече се води разследване и има повдигнато обвинение за престъпление по служба и отговорните институции се опитват да ни убедят, че цялата отговорност се носи от него, защото управление „Банков надзор” било поверено на него.” припомнят авторите на сигнала. „От институцията твърдят, че едва ли не подуправителят е толкова независим в упражняването на банков надзор, че не подлежи на контрол от страна на управителя, а и на управителния съвет на БНБ, и последните не са длъжни нито да знаят какво се случва с банковия надзор, нито дали въобще подуправителят осъществява такъв. В действителност, на всички е добре известно, че основното задължение на БНБ е да осигурява банковата стабилност в страната,  това е задължение на управляващия и представляващия БНБ -  а именно – г-н Иван Искров” се се казва още в сигнала.

Според "Протестна мрежа" изпълнението на това задължение неминуемо минава през контрол върху осъществявания банков надзор, а неосъществяването на такъв контрол означава абдикиране от основните отговорности на управителя и застрашаване на банковата стабилност. „Считаме за абсурден подходът към тотално оневиняване на този, който стои начело на БНБ и хвърлянето на цялата отговорност върху негов подчинен. Както неведнъж се случва у нас.” завършват те. 

В сигнала се акцентира и на някои основни законови положения, които подкрепят тезата, че за краха на една банка отговорност носят както подуправителят, така и висшите управителни органи на БНБ – управител и Управителен съвет.

В прикачение фай може да видите пълния текст на сигнала до главния прокурор Сотир Цацаров