Адвокат Симеонов: Ще покрият информационния актив на КТБ

Възможностите за разкриване на банковата тайна съществуват и в сегашното законодателство, но се правят популистки изявления, заяви адвокатът на Цветан Василев

Всяка възможност за оздравяване на КТБ трябва да бъде използвана, защото последствията не са само за Цветан Василев, а и за държавата, каза в ефира на ТВ7 адвокатът на банкера Константин Симеонов. Той съобщи, че е говорил с клиента си преди един ден. Намеренията му за спасяване на банката са от самото начало и не са прекъсвали, увери адвокатът.

Симеонов заяви още, че има финансови интереси и информационен актив в КТБ, за които се прави всичко възможно да бъдат покрити.Възможностите за разкриване на банковата тайна съществуват и в сегашното законодателство, поясни той и изрази възмущение, че още незаработил този парламент, взе практическо решение за фалит на банката - това според него говори, че става дума за политика, а не за икономика..

Има и финансови интереси, допълни той, като активи на банката, най-различни възможности за прикриване на задължения и т.н. Симеонов не пожела поименно да посочи кой е поръчал фалита на КТБ заради обвиненията, които могат да последват, но подчерта, че всъщност зад схемата стоят група от хора. „Дали ще станат ясни имената на хората, които са получили фалирането на банката, това няма да промени ситуацията“, категоричен бе защитникът на банкера.

Намеренията за спасяване на банката са от самото начало, продължи адв. Симеонов. По думите му, Цветан Василев е направил всичко възможно, за да може КТБ да тръгне. „Цветан Василев се отказва от много неща, за да се случи това нещо. Но очевидно задачата, поставена от самото начало, за фалиране на КТБ, се изпълнява много добре“, подчерта Константин Симеонов.

Помолен да коментира какво ще бъде според него бъдещето на КТБ, адвокатът заяви: „Бъдещето на банката, ако се съди от решението на парламента от петък, е ясно. Въпреки че се появи нов инвеститор. Аз мисля, че всяка възможност за оздравяване е много важна“. Относно законопроекта, внесен от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски той е на мнение: „Банковата тайна според българското законодателство се разкрива чрез решение на съда. Очевидно идеята е популистка – искаме уж да разкрием истината около КТБ, а всъщност целта е друга“.

За адв. Константин Симеонов е любопитно как ще реагира БНБ с появяването на новия инвеститор. „И ако досега се говореше, че предишната оферта е несериозна, тук информацията е много различна. Иван Искров се мята на амбразурата да се фалира банката, но от чужди ръце“, каза защитникът.

Ако се проследят действията на прокуратурата и на БНБ има много съвпадения, заключи адвокатът.