ВСС решава за освобождаването на Лазар Груев

Висшият съдебен съвет заседава днес и ще разгледа проект на решение за освобождаване на проф. д-р Лазар Груев от заеманата длъжност „председател” на Върховен касационен съд. 

Мандатът на Груев изтича на 20 ноември, след което инстанция ще бъде оглавена от временно изпълняващ длъжността. Това ще е заместникът му, заемал най-дълго поста Красимир Влахов, председател на гражданската колегия.

Съдия №1 Лазар Груев напомни сам на Висшия съдебен съвет, че трябва да предложи на президента Росен Плевнелиев да го освободи от поста.


На 25 септември нито една от двете заместник-председателки на ВКС - Павлина Панова и Таня Райковска, не получи необходимия брой от 17 гласа, за да бъде избрана на мястото на проф. Груев. На Райковска не й стигнаха два гласа - тя бе подкрепена от 15 от членовете на съвета, а Панова от девет души. Членовете на ВСС, които бяха издигнали двете съдийки, декларират готовност отново да ги предложат за поста. Търси се и друг кандидат, който да не е от Върховния касационен съд. Изборът най-вероятно ще е през декември.

Председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от поста с указ на президента, след като преди това ВСС е гласувал съответно решение и е направил предложение до държавния глава.