Николай Кобляков е свободен, българският съд отказа да го екстрадира в Москва

По делото е установено, че руската страна не е предоставила доказателства за престъпление

Софийският градски съд отказа да екстрадира руският дисидент Николай Кобляков в Русия, която беше отправила такова искане. Това стана, след като Софийската градска прокуратура  днвес официално оттегли искането си за екстрадиране.

„По делото е установено, че Кобляков активно е участвал в действия срещу режима на Путин и затова следва да се смята, че, ако го предадем, той няма да получи справедлив процес”, аргументира се обвинителят.

Руснакът с френско гражданство бе задържан на летището у нас по издадена Европейска заповед за арест по руско настояване. В родината си той е обвинен за финансови и имотни измами на стойност над един милион евро.

Според прокурора по делото в множество международни доклади на правозащитни организации се сочи, че Русия се управлява от авторитарен режим, който използва съдебната власт за преследване на политически опоненти на президента Владимир Путин.

Самият Кобляков увери съда, че е в България, за да строи домове за стари хора и дори и да го пуснат, няма да избяга от страната, защото иска да направи нещо за нея.

Българският съд отхвърли екстрадирането на Николай Кобляков, мотивирайки се, че руската страна не е предоставила ясни доказателства, за извършени от Кобляков престъпления, а освен това в предвид на неговите политически убеждения и обществена дейност, правата и сигурността му са застрашени, ако бъде върнат в Русия.

Българският съд доказа, че е европейски,удволетворен съм от това окончателно решение. България наистина е свободна и европейска страна, където правата на гражданите се зачитат. Това сподели минути след присъдата Николай Кобляков пред репортер на Faktor.bg