Правосъдният министър: Има опасност Румъния да влезе в Шенген без нас

В северната ни съседка има вече осъден министър, но не това е важното, а как се изпълняват законите, посочи Христо Иванов

Въпросът не е в това дали има осъдени министри, а законът да се изпълнява от всички, заяви в предаването "Лице в лице" по бТВ служебният министър на правосъдието Христо Иванов. Нямаме ясна реформа и не излъчваме ясен политически сигнал за промяна в тази сфера, посочи министърът, имайки предвид факта, че Румъния ще бъде отделена от нас и ще влезе по-рано в Шенген. Така той отговори и на въпроса на водещата дали Румъния не ни изпреварва именно защото вече има осъден министър и вероятно заради това ЕС имат доверие в правосъдната им система.

Вижда се един разширяващ се контраст между нас и тях, съгласи се Иванов и добави, че опасността да бъдем отделени от Румъния и да влязат в Шенген преди нас е реална.

"В правосъдието има много сериозни проблеми, които се виждат от всички. Министър значи държавен служител и аз се чувствам такъв. Важно е да се фокусираме върху работата си", каза още министърът и посочи: "Искам да подчертая, че самият факт, че се спори за реформата в правосъдието, е добър знак. В политиката е изключително важно да се постигне консенсус и трябва да се полагат усилия за това, посочи той.

Министърът обясни, че е нужна независима чуждестранна проверка за политическото влияние в прокуратурата. "Проблемът е констатиран многократно и той е политическото влияние. Делата за корупция по високите етажи във властта показват този проблем. Влиянията са различен вид и идват от различни лобита. Фигурата на главния прокурор не е основна цел на тези влияния. По-добре е да се промени структурата на функциониране на прокуратурата от долу на горе, едва след това да се разгледат функциите и на главния прокурор", посочи Иванов. 

Хората не трябва да се страхуват от прокуратурата, а от законите. Тази концентрация на власт може да се употребява за нечисти цели. Моята задача е да поставя тези теми на разговори. Реформата, която планираме, е 7-годишна. В политическата система има много турболенции, но се надявам, че ще се достигне до консенсус, убеден е министърът.