Прокурорска мрежа на Балканите ще бори престъпността и корупцията

Идеята е обсъждана по време на среща на главните обвинители на България и Македония - Сотир Цацаров и Марко Зврлевски, който е на официално посещение у нас

Българският главен прокурор Сотир Цацаров и македонският му колега Марко Зврлевски обсъдиха днес идеята за създаването на мрежа на главните прокурори на Балканите.

Това стана на днешната официална среща между двамата висши магистрати, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. По време на разговорите била обсъдена възможността за сътрудничество между главните прокурори в Балканския регион чрез създаване на мрежа между ръководителите на държавното обвинение. За целта до края на годината ще бъдат проведени срещи и дискусии с главните прокурори на останалите държави.

Компетенциите на македонската прокуратура и в частност на прокуратурата за борба с организираната престъпност и корупцията бяха сред темите на разговорите между г-н Цацаров и г-н Зврлевски. Всички дела, които касаят престъпления с щети над 15 000 евро, са от компетенциите на Прокуратурата за борба с организираната престъпност и корупцията в Македония. Тя се състои от три отдела и право да разследват имат само обвинителите, които работят в нея.

По време на срещата са представени функциите и компетенциите на прокуратурата на Република България.

Марко Зврлевски и ръководителят на Прокуратурата за борба с организираната престъпност и корупцията Йован Илиевски са на двудневно официално посещение в България по покана на Сотир Цацаров.

В програмата им са предвидени срещи в Апелативната специализирана прокуратура, ВСС и НИП.