Прокуратурата: Само съдът в Сърбия може да реши за екстрадацията на Василев

Eкстрадицията на Цветан Василев е от компетентността на сръбските правоохранителни органи, се съобщава на сайта на Прокуратурата.

Преди дни стана ясно, че Василев е в Сърбия. Държавното обвинение напомня, че екстрадицията е производство, свързано с предаването на човек, който се намира на територията на една държава, на територията на друга държава, срещу когото е: образувано наказателно производство в другата държава или пред международен съд; който се издирва за изтърпяване на наложено наказание „лишаване от свобода" от съдебните власти на друга държава или от международен съд; на когото е наложена от съдебните власти на другата държава или от международен съд мярка, изискваща задържане. Прокуратурата напомня, че в случая с Цветан Василев са налице първата и третата хипотеза.

По повод информацията, че Василев се намира на територията на Сърбия, което бе потвърдено от неговия адвокат, държавното обвинение напомня, че Сърбия е ратифицирала Европейската конвенция за екстрадиция. Съдът в западната ни съседка е единственият компетентен орган, който може да се произнесе по искането за екстрадиция. Издирването на Цветан Василев на територията на Сърбия е изцяло в правомощията на сръбските правоохрантелни органи и българските власти нямат правомощия.