България става част от Европейската нощ на учените

Проектът се финансира от Европейската комисия

България се присъединява към Европейската нощ на учените. Инициативата ще се проведе тази вечер, като предвижда свободни посещения в най-големите научно-изследователски центрове и музеи в страната.

30 научно-изследователски центрове и музеи в 14 града в България ще се включат в Европейската нощ на учените. Те отварят вратите си за свободни посещения в петък вечерта, за да демонстрират своите постижения. Инициативата всяка година се провежда едновременно в повече от 300 града в цяла Европа и цели да подобри общественото разбиране за науката и да повиши ангажираността й към проблемите на обществото.

Посетителите ще имат възможността да се потопят в света на науката и да се запознаят от близо с работата на изследователите и как това влияе на нашия живот. По този начин организаторите се надяват да запалят искрата на любовта към науката на следващото поколение успешни научни изследователи на България.

Проектът се финансира от Европейската комисия и цели да повиши обществената осведоменост в сферата на образованието, научните изследвания и иновациите.

Европейската нощ на учените е насочена към всички желаещи, независимо от възраст и квалификация, като специално внимание ще бъде обърнато на деца и млади хора. Серията от планирани събития в рамките на проекта цели да преведе на популярен език научните постижения на участващите изследователски центрове и по този начин да повиши информираността за научните и иновационни дейности и общественото признание към учените, а така също да поощри все повече млади хора да изберат научната кариера.

Сред центровете, които се включват в Нощта на учените в София, са Националният природонаучен музей, София Тех Парк, Музейко, Националният политехнически музей, Софийската астрономическа обсерватория, лабораториите на Техническия университет и Агробиоинститутът. Програмата предвижда различни инициативи, които ще продължат до полунощ.