Български учен за първи път с награда за клинична етика във Въшингтон

проф. Силвия Янкуловска, декан на факултет Обществено здраве в Медицинския университет в Плевен

За първи път учен от Източна Европа получава наградата за клинична етика във Вашингтон. Престижното отличие беше връчено на проф. Силвия Янкуловска, декан на факултет Обществено здраве в Медицинския университет в Плевен, по време на Международна конференция в САЩ.

Наградата е изключително престижна. Професор Янкуловска е пионер в разработването на методология за клинично, етично консултиране у нас. Още за наградата от професор Силвия Янкуловска.

Тя носи името на един германски колега, специалист по биоетика и по клинична етика Ханс Йоаким Швагер. Той поставя началото. Негова е и първата идея за научен форум, за първи път се връчва на един колектив от Австралия. Бих искала да го подчертая, че това, което колективи и то от не малко високо квалифицирани колеги са постигнали, аз, де факто, тук постигнах сама и това за мене е също изключително удовлетворение професионално, да бъде така високо оценен труда ми.

Международното признание мотивира проф.Янкуловска за развитие на клиничното консултиране у нас.

Вече имам известни последователи и смятам, че сме поставили основата, има принципно добра нагласа и да се надяваме, че успешно ще разгърнем тази дейност в по-голям мащаб.