Майки скочиха срещу орязани програми за лични асистенти, излизат на протест

За 40 часа личните асистенти ще получават под 100 лева възнаграждение

Майки от Бургас излизат на протест пред общината срещу новите програми за лични асистенти. В тях е предвидено да се плаща до 40 часа труд като личен асистент на месец, което е под 100 лева.

Програмата, която е на социалното министерство и се осъществява съвместно с общините, се финансира по европейски фондове. Всяка община индивидуално е кандидатствала по проекта и разпределя часовете и хората, които трябва да бъдат назначени по програмата.

Недялка Гръкова, която е майка на дете с увреждане, заяви, че тя, както и почти всички родители на деца и лица с увреждания от община Бургас, имат 40 часа месечно, или по 2 часа дневно.

„За мен това е поредната гавра. Ние обслужваме 24 часа в денонощието тези лица и деца с увреждания”, казва разтревожената майка пред камерата на Би Ти Ви.

Майката настоя часовете да бъдат увеличени поне на 6 часа. По думите й всички родители са решени да не подпишат договорите и се заканват, ако се наложи, да излязат и на палатков лагер.

„Дъщеря ми е на 22 години с детска церебрална парализа. Не работя, отдала съм се на нейното лечение и отглеждане”, уточни майката.

Недялка Гръкова уточни, че чисто, с удръжките, ще получи около 80 лева. „С 80 лева един родител какво може да направи? Нямам допълнителни доходи”, посочи майката.

Тя допълни, че когато децата с увреждания навършат 22 години, получават смешните 25 лева като интеграционни добавки. „Ако родителите не сме до тях, те с какво ще преживяват”, попита Недялка Гръкова.