Осъдиха бивш кмет, измислял си бедствия и аварии за 365 хил. лв.

Бившият градоначалник на Исперих искал държавни пари за ремонти без да каже за какво ги харчи

Бившият кмет на община Исперих Адил Решидов бе осъден окончателно за неправомерно разпореждане с 365 358 лева бюджетни средства, след като състав на Върховния касационен съд остави в сила осъдителната присъда на Варненския апелативен съд – пробация, която включва задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца. Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Решидов бе обвинен от Окръжната прокуратура в Разград за престъпление по член 254 а, ал. 2, във връзка с ал. 1, във връзка с член 26, ал., като обвинението отчете многобройни смекчаващи вината обстоятелства по член 55, ал. 1 т. 2, буква „б“ от Наказателния кодекс. Окръжният съд в Разград обаче го призна за невинен, че в периода 18 ноември 2008 г. до 9 септември 2009 г. в качеството си на длъжностно лице – кмет на община Исперих, се е разпоредил с целеви бюджетни средства в размер на 365 358 лева от постоянната комисия по бедствия и аварии, за да ремонтира неподдържани с години общински сгради, молитвени домове и детска градина в четири населени места в общината, като аргументирал щетите по тях с природно бедствие, каквото не имало в този период.

След протест на Окръжната прокуратура в Разград срещу оправдателната присъда спрямо Адил Решидов състав на Варненския апелативен съд отново го оправдал по повдигнатото обвинение. Въззивният съдебен акт е бил отменен от Върховния касационен съд поради допуснати процесуални нарушения и делото е върнато за разглеждане от друг състав на Варненския апелативен съд, който го признава за виновен и му налага наказание „Пробация“ със задължителните мерки за контрол и въздействие.