София слага водомери за минерална вода

Гражданите обаче ще продължат да пълнят туби и шишета безплатно.

Спа хотелите и балнеологичните центрове в София ще плащат на общината, за да лекуват клиентите си с минерална вода, чието управление и ползване е предоставено безвъзмездно от държавата. Гражданите обаче ще продължат да пълнят туби и шишета безплатно.

Столичният общински съвет ще приеме тарифа за водовземане от находищата си. В момента ползвателите на минерална вода на плажове и хотели не плащат такси. Очаква се тарифите, определени в специален доклад, да се гласуват на заседание на Столичния общински съвет. Цените ще варират според градуса на водата. Цените на кубик за питейно-битово водоснабдяване са 90 стотинки, 1 лев или 1.10 лева.

В момента тарифите за лечебни и питейни цели, рехабилитация, профилактика, спорт, отдих, хигиенни нужди и отопление в специализирани болнични заведения са доста по ниски. Ако спа хотел иска да лекува гостите си с термалната вода, ще плаща между 8 и 15 стотинки на кубик, ако тя е до 30 градуса. От общината са предвидили тарифи и и за лечебниците, които не са регистрирани. Те ще плащат от 30 до 70 стотинки за кубик термална вода. За хидротермално отопление и всички други стопански и производствени цели цените са 0.30, 0.70 и 0.80 лева на кубик.

Столична община получи през 2011 година 8 минерални находища за безвъзмездно управление и ползване за срок от 25 години. Това са „София-център“, „София-Надежда“, „София-Свобода“, „София-Панчарево“, „София-Железница“, „София-Баталова воденица“, „София-Лозенец“ и „София-Овча купел“.