Проф. Антонио Никасо: Калабрийската мафия инвестира и в България

В България действат поне 6 мрежи за наркотрафик, смята италианският експерт

Калабрийската мафия инвестира и в България, има връзки в българския наркотрафик. България има все по-важна роля в пътя на кокаина, не само като транзитна зона.Това заяви пред Нова телевизия проф. Антонио Никасо, журналист и експерт в борбата с организираната престъпност. Той е автор заедно с италианския прокурор Гратели на книгата „Бялото злато”.  

"В Италия има пет мафии, като най-силна е калабрийската – Ндрангета. Тя върти 44 млрд. евро годишно. Ндрангета е глобализирана вече, инвестира и в България, има връзки в българския наркотрафик.България има все по-важна роля в пътя на кокаина, не само като транзитна зона, но все повече и като консуматори”, допълни Никасо. 

По думите му в България идва кокаин от Латинска Америка и хероин от Афганистан.  "Невъзможно е да се мисли за наркотрафик без да се мисли и за корупцията във властта. От нея идва недоверието в институциите – това, което наблюдаваме при вас в България. Тук липсва доверие в прокуратурата, от което следва и липса на смелост у полицията да се бори с трафика. Това обяснява защо Ндрангетата се е обърнала към България като страна, в която да инвестира своите капитали", допълни професорът. 

Той посочи, че в Италия е прехванат разговор между представители на мафията, в който става дума за строителство на скъп хотел на Българското Черноморие. Това е бил проект, в който се е предвиждало пране на пари от престъпниците, получени в Италия. "Миналата година италианската полиция разкри опит от страна на Ндрангета да инвестира 160 милиона евро за построяването на хотел на Черно море ”, заяви Антонио Никасо. След намесата на службите, този проект е бил осуетен.

„Има мафия без корупция, но няма корупция без мафия”, каза още професорът.  Той определи като „много съмнителен” факта, че у нас няма осъден за връзки с организираната престъпност. Според него, у нас действат поне шест престъпни мрежи, свързани с пренасянето на наркотици. Някои от тях са в пряка връзка с Ндрангетата, българи са забелязани в Перу и Колумбия в компанията на наркотърговци и производители на кокаин.  „Това е известно, но тези хора никога не са били арестувани и срещу тях никога не е повдигано обвинение”, каза още Никасо.