Природозащитници стягат протест в защита на плаж "Алепу"

Да освободим Алепу от интереса на неколцина закононарушители и да спрем безчинствата по Черноморието, зоват организаторите

Природозащитници стягат протест в защита на плаж "Алепу". Той е насрочен за1-ви август пред сградата на Община Созопол.Кметът на Община Созопол Панайот Рейзи на няколко пъти през последните дни затваря пътя при "Шофьорския плаж", в нарушение на Закона за движение по пътищата. Целта му явно е да ограничи достъпа на граждани до един от последните девствени плажове, в близост до лагуната Алепу, част от Защитена местност Ропотамо. Дали заради интересите на собствениците на курортните комплекс "Дюни" и "Св. Тома", или за да прикрие нарушенията с унищожаване на дюните в района до поставената бариера? При всички положения не вярваме на обясненията на кмета Рейзи, че затваря пътния участък заради ремонт или неохраняемост на плажната ивица, питат организаторите.

Наличието в кадастъра на частни имоти по протежението на пътя, както и огромния новизкоп на плажа от към св. Тома, са ясни сигнали, че в района се предвижда застрояване и бариерата е само начин за ограничаване на обществеността, която да види незаконните действия. Деянията на кмета през последните години са доказателство, че Община Созопол работи в частна, а не в обществена полза. Да освободим Алепу от интереса на неколцина закононарушители и да спрем безчинствата по Черноморието! Нека опазим едно от последните недокоснати кътчета по нашето крайбрежие, допълват те и призовават гражданите да ги подкрепятМеждувременно снимки в социалните мрежи на терасите край плажа "Алепу" предизвикаха остри коментари и опасения, че там се готви ново, мащабно застрояване. Фотографиите показват терасиране на морския бряг при комплекса "Свети Тома" и това поражда съмнения за инвестиционни намерения.