Собсвеникът на нелегалния генератор на лед в свинарник се размина с глоба от 1500 лв.

Шефът на бургаския клон на Агенцията по храните Георги Митев обяснява, че собственикът на генератора не е имал фирма и за това може да му бъде наложена единствено минималната глоба, тъй като не се явява юридическо лице

Собсвеникът на нелегалния генератор на лед в свинарник, предназначен за цял Слънчев бряг, се размина с глоба от 1500 лв Слънчев бряг ще бъде наложена минималната глоба по закон от 1 500 лв. Затварянето на обекта идва след съвместна проверка от Областната дирекция по безопасност на храните, Икономическа полиция и Националната агенция за приходите.

В интервю за в. "Труд" шефът на бургаския клон на Агенцията по храните Георги Митев обяснява, че собственикът на генератора не е имал фирма и за това може да му бъде наложена единствено минималната глоба, тъй като не се явява юридическо лице. "Според закона глобата за такова нарушение е от 1500 до 2000 лева. Тъй като ние предприехме, бих ги нарекъл, издирвателни мероприятия на собственика, в крайна сметка се появи един господин, който каза, че ледогенераторите са негови, но той ги оставил на отговорно пазене. Тъй като този господин нямаше фирма, не е декларирал такава, за нас това не е юридическо, а физическо лице, и глобата, която можем да наложим, е минималната", казва Митев.

Според действащия закон, "който произвежда или търгува храни в обект, нерегистриран по този закон, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 1500 до 2000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - с глоба от 2000 до 4500 лв. За нарушение ... извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 2000 до 4500 лв., а при повторно нарушение - от 4500 до 6000 лв." Митев е категоричен, че максималната глоба е била наложена в друг случай на нелегален цех за производство на тестени изделия в Поморие. Той не коментира колко време е продължило производството на лед в бившите свинарници. По думите му става дума за голямо производство. В момента на проверката е работил само един от три генератора и са намерени 78 хладилни чанти, готови за реализация на леда.