Навръх празника - частично бедствено положение в Пещера

Седем свлачища са се активизирали на пътя за курорта 'Свети Константин'. На много места асфалтът е пропаднал в дерето, едната лента за движение я няма, а мантинелите висят във въздуха

Частично бедствено положение в Пещера. Огромно свлачище откъсна основния път към курортния комплекс "Свети Константин". Над 1100 частни вили, хотели и почивни бази са откъснати, съобщава Нова ТВ.

Седем свлачища са се активизирали на пътя за курорта "Свети Константин". На много места асфалтът е пропаднал в дерето, едната лента за движение я няма, а мантинелите висят във въздуха. Едно от тях е тръгнало към близките къщи. Скалните пластове се местят с 5 сантиметра на седмица. 20 метра остава, за да съборят първите къщи.

Здравка живее със страх, защото нейната къща ще бъде погълната първа от свлачището: „Събудих се през нощта от страшен грохот и от трополене на камъни. Виждам паднали дървета и земна маса в двора, а от тук река се стича. Ужас!", разказва Здравка Маркова. Със страх заспиват и съседите й: „Ще ни повлече и нашите къщи барабар с нас", казва Димо Иванов. Има опасност част от Пещера да остане без вода. „Свлачището е подкопало два водопровода, които захранват два квартала и кабели на водоснабдяване", обясни зам.-кметът на Пещера Николай Атанасов.

Въпреки че пътят към курорта е затворен, шофьорите рискуват да минават оттук, тъй като заобиколния маршрут през Батак удължава пътя им с 23 километра. Само укрепването на едно свлачище ще струва 100 хил. лева. Общината няма пари и ще иска от Комисията по бедствия и аварии.