Ботевград забрани достъпа на медии до заседанията на общинарите - журналистите възмутени

Журналистите ще бойкотират отразяването на редица местни събития в знак на протест

Общинският съвет в Ботевград все решение за забрана достъпа на електронни медии до заседанията. Това предизвика възмущението на местните медии, които излизат с обща декларация. Според тях това е безпрецедентна цензура и информационно затъмнение в работата на местния парламент.

„От 26 март 2015 година общинският съвет в Ботевград върна града ни в най-мракобесните години от историята му. Забраната да се записват с камера и звук заседанията на местния парламент е прецедент, който ни отдалечава от демокрацията.” пишат журналистите в общата си позиция. Те отбелязват, че това е решение срещу конституционното право на гражданите да бъдат информирани

„Ние, работещите в електронни и печатни медии в Ботевград, изразяваме възмущението си от решението на ОбС. В знак на протест декларираме, че налагаме бойкот и няма да отразяваме работата на онези институции и учреждения, които се ръководят от общинските съветници, подкрепили това решение” казват те в позицията си.

„Правото на всеки гражданин на достъп до обществена информация е едно от най-важните постижения на демокрацията в България. Това право не само спомага за израстване на гражданското общество, но и отстояването му гарантира прозрачност в държавното и общинско управление. Всеки опит правото на информация да бъде ограничено, е обречен на неуспех. Защото изправя управляващите срещу гражданите” категорични са представители на местни медии.