Птичи грип погубил пеликаните в резервата "Сребърна"?

"Сребърна" остана без 21 пеликана във вторник, след като птиците бяха открити мъртви и изнесени от наколните им жилища в резервата.

Най-вероятната причина за смъртта на пеликаните в резерват "Сребърна" е коварният птичи грип. Това казва пред  "България Днес" проф. Вълко Бисерков от Института за биологично разнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

"Спомнете си случая в Бургас от края на януари тази година, в който се доказа, че починалият пеликан е бил заразен именно с този вирус", добави още експертът.

Според Анелия Петрова и Даниела Василева обача все още не може да се каже какви са причините за смъртта на пеликаните.

По труповете не са установени следи от външно посегателство или ухапвания от животни. Според специалистите причините за смъртта им може да са различни - заради пренаселване на територията, натравяне или вирус.

Две от мъртвите птици са изпратени за изследване във Ветеринарномедицинската лаборатория в София.“Няма да бъде само за птичи грип, колегите сигурно ще пуснат и други изследвания. Надявам се до края на седмицата или в началото на другата седмица да имаме резултати“, каза д-р Себахтин Халид- директор на Областна дирекция по храните - Силистра. Той добави, че труповете на останалите мъртви пеликани са погребани и е извършена дезинфекция.