Граждани на протест срещу промените в пенсионната система

Акцията е насрочена за 18 часа пред Министерски съвет. Доводите, според организаторите, са, че правителството е нарушило предизборни обещания

Граждани организират протест срещу промените в пенсионната система. В социалната мрежа Фейсбук към момента за заявили участие над 1500 човека. Инициативата е под надслов "Да кажем не на кражбата". Тя е планирана за 18 декември, от 18 часа пред сградата на Министерски съвет.
Причините за протеста, че правителство е нарушило няколко предизборни обещания, според организаторите. "На полунелегална среща в неделя правителството на Република България подписа споразумение с няколко синдиката, с което наруши:

1. Предизборното обещание на партия ГЕРБ за "бързо възстановяване и продължаване на пенсионната реформа"

2. Предизборното обещание на Реформаторския блок за "спиране на политическата намеса при определяне размера на пенсиите"

3. Управленската програма на самото правителство, в която се говори за "продължаване на пенсионната реформа", а също и за "задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове"

4. Общите принципи на демократичната и правова държава, които изискват важни за обществото решения да не се приемат на тъмно и без обществено обсъждане.

Мнението на недоволните е, че с това споразумение, на практика се замразява възможността за каквато и да е ефективна и дългосрочна реформа в пенсионната система в полза на българските граждани. „Отвори се вратата за национализация на втория стълб на пенсионното осигуряване и за популистко харчене на спестени от българските граждани пари. И ни се показа, че гласът на няколко синдикални лидери струва повече от обещанията, за които са гласували стотици хиляди български граждани.” пишат те в призива си.