Таксиметровите шофьори скочиха срещу минималните тарифи

Протестиращите са убедени, че минималните цени благоприятстват развитието на сивия сектор

Таксиметровите шофьори от Варна се вдигнаха на протест срещу решение на Общинския съвет за определяне на минимални тарифи за таксиметрови услуги. На последното си заседание местните парламентаристи утвърдиха цени от 0,75 лв./км (дневна) и 0,85 лв./км (нощна) при предложени от независимия транспортен синдикат "Авто 94" 1,20 лв./км и 1,30 лв./км.

Според председателят на "Авто 94" Димчо Иванов гласуваните от Общинския съвет тарифи са много под себестойността на услугата. Той е категоричен, че минималните цени благоприятстват развитието на сивия сектор, вместо да подпомагат бранша. "Те ни връщат във време, когато горивата бяха други, разходите по нашата дейност бяха други и токът не беше увеличен, цените на хранителните продукти бяха други", аргументира се Иванов.

От синдиката смята, че увеличението да е дори и с 0,10 лв. да бяха по-високи стойностите, пак би имало ефект за таксиметровите водачи, който е и действащ таксиметров шофьор. "Излизаме на протест и заради дупките по пътищата и заради това, че пиаците са ни заети от частни автомобили, и заради Закона за автомобилните превози с несъразмерните глоби, които унищожават бранша”, коментира още той и сигнализира, че е било наредено на Общинска полиция да не вдигат коли от стоянките на таксиметровите водачи.