​Д-р Тренчев: Ако не се вземат мерки, ни чака режим на тока

Гражданите трябва да протестират, ако искат да бъде решена кризата с КТБ

Напълно реален е режимът на тока, зависи от зимата и мерките, които ще вземем преди зимата. Но крайно време е управляващите да кажат защо се стигна до тука. Нека да видим кой е подписвал скандалните договорите в системата, трябва да се разрови тази тема, за да знае обществото кои са хората, които трябва да понесат отговорност за кризата в енергетиката. Това заяви в студиото на Нова ТВ лидерът на КТ”Подкрепа” д-р Константин Тренчев.

Той обясни, че не е изненадан, че хората отново ще протестират заради поскъпването на електроенергията.

Трудно е някой да изкара хората да протестират, ако не са мотивирани. Няма как 10%- увеличение на тока да не изкара гражданите на улицата, защото е ясно, че ще им дойде увеличение и за други неща, защото токът се съдържа във всичко, което се произвежда – от хляба, до металите, коментира синдикалистът.

По думите му в хляба токът представлява 8-9% в цената на хляба, но има метали, в чиято цена той достига до 50% и няма как да не се отрази също на тяхната цена, посочи още Тренчев.

Той обаче е също толкова притеснен и за хората, които правят тока, а това са миньорите, които вече с месеци не са получавали своите заплати. И ако не бъдат решени тези проблеми, не е изключено с настъпването на зимата да има дефицит на електроенергия.

Има една друга група, които правят тока, това са хората, които копаят въглищата. Миньорите, които работят само в “Мариците”, не са получавали заплати от месеци. 150 млн. им дължи ТЕЦ-ът, на който пък пари му дължи НЕК. Но когато дойде зимата и фотоволтаиците не работят както трябва, а миньорите откажат или не могат да копаят въглища, България може да се превърне в дискотека, предупреди д-р Тренчев.

Той алармира, че ЧЕЗ, която е закупила ТЕЦ – Варна не е направил необходимата модернизация и централата ще работи до Нова година. От това следва 320 човека да загубят работата си. Но по-притеснително е, че ще се скъса енергийния пръстен, и тогава ситуацията ще стане критична в този регион, казва още лидерът на “Подкрепа”.

Д-р Тренчев не скри възмущението си от това, което се случва с КТБ и той смята, че само с протест хората ще накарат политиците да намерят разрешение на кризата.

Парите на много държавни и частни фирми, на частни лица са в КТБ. В “Рила стил” вече дават заплати, колкото да преживяват хората, защото сметките им са блокирани вече месеци. Затова смятам, че за да се реши тази криза хората трябва да протестират, защото политиците ни не разбират от другото, а хората трябва да бъдат чути. Но според експертите, с които ние сме разговаряли, между които са Емил Хърсев и проф.Валери Димитров, има инструментариум по закон, който може да се приложи и да се реши проблемът с КТБ. Само БНБ казва, че още не може да се каже какво е бъдещето на тази банка. Ако не работи една банка, тя затруднява по веригата цялата банкова система, коментира д-р Константин Тренчев.