​Туристи бедстват в “Леденика” след пороен дъжд

Жена припаднала, след като изпаднала в паника от създадената критична ситуация

Изостанали от групата си туристи изпаднали в шок днес следобед в пещерата "Леденика" във Врачанския балкан. Хората били на обиколка под земята, когато ниските зали започнали да се пълнят бързо с вода.

Малко преди 15 ч. бил получен сигнал на спешния телефон, че в част от пещерата водата е достигнала над половин метър и има туристи, които не могат да излязат. Водата пък започнала да се покачва заради проливния дъжд, който се изля над региона, а в един момент в пещерата спрял и токът.

От Враца веднага били пратени екипи на гражданска защита, спешния център и на пожарната. От полицията пък се свързали с жената, която отговаряла за групата и тя обяснила, че двама души останали в пещерата. Докато екипите пристигнат, обучените да помагат и при бедствие екскурзоводи с помощта на двама туристи от Англия успели да измъкнат закъсалите в "Леденика" туристи.

"Една жена от групата, която е била вътре, когато водата рязко се покачила, се е уплашила и е колабирала, каза шефката на спешния център Галина Лещарска. Медицинският екип веднага й е оказал помощ и жената се съвзела бързо."