Кризата със замърсената вода в Кърджали се задълбочава

Седмица след устаниовяване на калта във водата, кризата продължава

Кризата с водата в Кърджали се задълбочава. Заради наводненията в 35 села тя не е годна за пиене. „При норма 0 се откриват от 3 до 5 форми на ешерихия коли и коли подобни. Те са доста голяма група тези микроорганизми, а пък след като са над нормата, са предпоставка за стомашно-чревни заболявания сред населението”, обясни д-р Светла Николова, директор на РЗИ-Кърджали. Заради опасност от зарази е забранено използването на водата за готвене и пиене. В някои квартали на града дори не използват водата за къпане и пералня, заради замърсяването.

Допълнителен проблем да и тоновете боклуци и дървета, с които е запушен язовирът, от който идва питейната вода, Почистването протича бавно, защото техниката недостига.

„В момента само една лодка успяхме да намерим, която отговаря на изискванията да изтегля тези дървета, които са в чашката на язовира. Ще търсим още поне две лодки, за да приключим до 10-15 дни, иначе операцията ще продължи над месец”, заяви областният управител на Кърджали Бисер Николов седмица след началото на кризата.