Галъп: Корупцията – проблем на света, бедността и безработицата – бич за България

Най-големият проблем в България е бедността и разликата между бедни и богати. Корупцията - проблем номер едно в световен мащаб.

Това сочат резултатите от световното допитване на "Галъп интернешънъл", което по традиция се провежда през последните месеци на всяка година от 1977 насам.

Според изследването дяловете на отговорите, свързани с бедността, икономическите трудности и безработицата у нас, са над средните за света и това е особено отчетливо по отношение на бедността. Данните сочат, че в България най-голямо натрупване на отговори се получава при бедността и разликата между бедни и богати - 23%. Следват икономическите проблеми и безработицата - съответно със 17% и с 15%. Корупцията събира 9%. След нея българите нареждат като проблем в световен мащаб войните и въоръжените конфликти - със 7%, както и престъпността - с 5%.

От друга страна 21% от анкетираните в световен мащаб посочват корупцията като най-голям проблем, пред който е изправен светът днес - това е най-високото натрупване на отговори сред общо 17-те категории проблеми, тествани в изследването.

Най-големите тревоги по региони са корупцията в Азия (26%), Северна и Южна Америка (19%), Близкия Изток и Северна Африка (15%); бедността за респондентите в Западна Европа (24%) и Източна Европа (20%); в Африка посочват най-често икономическите проблеми (21%).

Икономическите трудности заемат второто място с 14%. Бедността (пропастта между бедни и богати) е на трето място - с 12%.