Бежанците скараха българите – дебатът е от „смърдяща сган” до човечност

Темата с пристигащите от Сирия бежанци взриви социалната мрежа.

Както винаги българите са разделени в чувствата си дори и по въпроси, които опират до общочовешки ценности.

Бившият депутат от РЗС, и зам.-председател партията Емил Василев е крие чувствата си към бягащите от режима в Сирия.

„Смърдяща сган! Спомнете си, че имаше няколко убийства и изнасилвания в района на тези общежития (за бежанци, б.р.). България се напълни с бежанци, които не работят, вършат престъпления и плачат, че са им малко социалните помощи. Да ви напомня за някой това поведение? Когато обаче една-единствена партия събра смелост /РЗС/ и поиска военна намеса за преустановяване на конфликта в Сирия, респ. генерирането на бежанска вълна към България, всички ревнаха колко сме били лоши, безчовечни, кръвожадни и пр. А всяка нощ между 50 и 100 нови бежанци влизат незаконно на наша територия. Малко са ни наште роми, дайте да изхранваме и половината арабски свят, щото сме добри, човечни и миротворци... А наште деца кой да ги храни?”, пита политикът.

Обществениъкт Вени Марковски е на противополжна позиция:

„Интернет вече "пламна" от негативни коментари и обиди - по адрес на държавата, че давала толкова много пари на бежанците, както и по адрес на бежанците, че идват да пият кръвта на народа. 

Вместо да пишете, водени от първосигналната си система, помислете дали ако вие сте бежанец в България, ще можете да преживеете с такава малка сума (това не са пари, давани на хората, а са разходи по покриване на разноските по настаняване, медицински грижи и др.п.) БЕЗ НИКАКВИ други помощи. Без роднини на село, без буркани в мазето, без близки в чужбина, които да ви помагат.

Настанени в помещения, които се пръскат по шевовете (в момента има 400 души повече, отколкото легла, на които да могат да спят). 

А, да - и имате още един "дребен" проблем: загубили сте всичко, което някога сте имали, прокуден сте от земята, на която от стотици години е живяло вашето семейство. И идвате в страна, в която почти никой не говори вашият език, хората ви посрещат настроени "на нож" и т.н. 

Помислете и за друго - че в една много вероятна паралелна Вселена, ние - българите - можеше да сме бежанци - така, както бежанци имаше в Сърбия, Македония, Косово, Босна и т.н.”, предупреждава Марковски.

И докато в нета „елитът” се сражава виртуално с бежанците, българите мюсюлмани дадоха нагледен урок по хуманност. В много села на Родопите и Пиринско се събират доброволно храни и дрехи за да се подпомогнат пристигащите сирийци. За съжаление православната ни църква отново проспа момента за да покаже духовното си лице.  Сред пристигащите сирийци има и християни, но още по-голям жест е църквата да помогне на мюсюлманите.