Любовните афери - комплексът на преялите с власт

Мирослав Найденов се присъедини към оркестъра на плейбоите и отново изправи на тръни премиера Бойко Борисов, след като забърка поредния министерски секс скандал. Изненадващо земеделският шеф се превърна в плейбой, който поощрявал девойки в ресора си. Те се възползвали от благословията му и шеметно забогатявали под крилото на бившия шеф на столичния кучкарник в Лозенец. 

Ивет Миткова и Таня Петрова, които са бивши служителки на земеделския министър, успели да прилапат от него пари при сериозни съмнения за конфликт на интереси. Основаната в края на миналата година фирма "Кей Ем Ком" на бившите пиарки на Агенцията по храните Кристина Спасова и Лора Димитрова е сключила скандален договор със земеделското министерство за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter. Фирмата е получила контракта въпреки липсата на опит, при сериозни съмнения около състезателната процедура и реалната цена на извършените услуги. За краткото си съществуване "Кей Ем Ком" е успяла да се сдобие и с два скъпи апартамента в София, както и с дружествен дял в предприятие за биообработка на храни.

Според "Сега" поредният скандал около договор на земеделското министерство в областта на пиара е тръгнал от блога "Отворен парламент". В началото на август там бе разпространена информацията, че министерството е платило 50 000 лв. за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter и други 50 000 лв. - за публикуване на информация в интернет форуми в продължение на година.

Срещу тези пари резултатите в началото на август са нищожни - 24 харесвания на Facebook страницата на програмата и едва трима последователи на Twitter акаунта. От екипа на блога не успяха да се доберат до информация кои фирми са получили договорите, като само уточниха, че според МЗХ те са избрани след пратени покани за подаване на оферти. След разгарянето на скандала популярността малко се вдигна - Facebook страницата, която популяризира ПРСР, има 215 харесвания, а вTwitter последователите са 22. 

Вчера бяха обявени имената на компаниите - "Кей Ем Ком" за договора за Facebook и Twitter и "Ем енд Марк" - за публикуването на информация из форумите. И двете фирми не са случайни. "Кей Ем Ком" е основана на 26 септември миналата година от 25-годишната Кристина Спасова. Справката от земеделското министерство сочи, че Спасова е работила като старши експерт "Административно обслужване, връзки с обществеността и инвестиции" в Агенцията по храните от 20.04.2011 до 26.09.2011 - деня на създаването на частната й фирма.

През юни 2012 г. дяловете на фирмата, която е с капитал от 2 лева, са прехвърлени за кратко на 24-годишната Лора Димитрова, работила в същата дирекция като младши експерт до 27.02.2012 г. През ноември 2011 "Кей Ем Ком" се е сдружила с известната пиар агенция "Ди енд Ди", но няма данни консорциумът да се е състезавал някъде. Фирма "Ем енд Марк" пък е на 25-годишния Антони Стоев, свързан с Емил Дойчинов и през него - с Цонка Дойчинова от агенция "Ди енд Ди". 

Пълна мистерия е как тримесечната компания "Кей Ем Ком" е успяла да победи конкуренцията и да получи договора за популяризиране на ПРСР. Практика по тези поръчки с европейско финансиране е да се иска минимален общ оборот за предходните 3 години в троен размер на самата стойност на поръчката - в случая 150 000 лв., и изпълнение на поне 2 подобни договора с препоръки. От министерството първо дадоха абсурдно обяснение, че не могат да предоставят информация, защото поръчката е малка и е от миналата година, а после поискаха писмени въпроси, на които отговор не бе получен. Не е ясно и какви са били изискванията към фирма "Ем енд Марк". Тя все пак има малко по-дълга фирмена история - основана е през 2010 г., но не е ясно каква дейност е развивала. 

През април 2012 г. "Кей Ем Ком" си е купила офис от 187 кв. м в кв. "Манастирски ливади" срещу сумата от 332 491 лв. Върху имота няма вписана ипотека, тоест не е ползван ипотечен кредит. Още по-странен е продавачът по сделката - най-големият производител на птиче месо у нас фирма "Градус-1". "Градус-1" се е сдобил с офиса 5 месеца преди да го продаде на бившите пиарки на агенцията по храните. В същата сграда през юли "Кей Ем Ком" си купува втори офис от 113 кв. м за 175 046 лв. Земеделското министерство разполага с крупни суми за популяризиране на програмата за развитие на селските райони. Въпреки милионите, наливани в кампании, около изпълнението на мерките по програмата има сериозни проблеми. Само през този месец министерството обяви поръчки в областта на комуникациите за над 4 млн. лв.

Агроведомството ще даде 1 470 000 лв. за публикуване на материали по ПРСР в печатни издания, други 2 млн. лв. се предлагат по поръчка за провеждане на тематични информационни кампании по мерки от ПРСР. Отново през този месец администрацията на Найденов предвиди 600 хил. лв. за провеждането на информационна кампания сред производителите на мляко и млечни продукти за разяснения как да вземат европари. В началото на месеца пък обяви 150 хил. лв. за социологически проучвания на обществените нагласи към Програмата за развитие на селските райони. В същото време столичен вестник наскоро публикува снимки на Кристина Спасова с министър Найденов и написа, че двамата са в интимни отношения.

Земеделският министър никога не е крил любовта си към купоните и дори обича да се хвали с личния си оркестър за народна музика, която му свири на ушенце по време на гуляите. Любимецът на премиера Бойко Борисов, който също е фен на квинтета, който озвучава съвместните им трапези, се е видял в чудо, след като масово министрите му ходят по чуждо и скапват имиджа на "Дондуков" 1.

Властта винаги е давала крила и е опиянявала. Доказателство са забежките по чуждо на министрите Симеон Дянков и на образователния шеф Сергей Игнатов. Когато една жена се казва Надежда и при това носи оптимистичната фамилия Розова, животът й би трябвало да бъде песен. За зла участ преводачката, която никой не е виждал в ролята й на министерша, получи рога. А тя води образователния шеф Сергей Игнатов. Или поне го водеше, преди по коридорите на просветното ведомство да се заговори, че министърът – плейбой е забил своята пиарка Ева. Колегите на Игнатов я сравняват с изкусителната вдовица Мая Илиева. Ева вече не крие нежността си към министъра. Двамата неотдавна са били забелязани публично да се излагат на светско внимание в салоните на петзвезден хотел на жълтите павета.

Преди няколко месеца из медиите се появи информация, че Игнатов, който от ученик се има за голям любовчия, завъртял главите на три дами едновременно. Едната от тях му била студентка и можела да му бъде дъщеря със своите 25 години. Другата, явно се има предвид Ева, била в тридесетте си години. А третата била улегнала дама. Въпреки, че вече е дядо Игнатов се подмладявал и ходел през ден във фитнес залата, за да поддържа форма. Синът на някогашния партиен секретар на район Селски в столицата се пука от яд само по един въпрос. Голямата любов на живота му – дизайнерката Ефросия Благоева, с която си отдадоха своите най-добри години, го заряза. И то не просто му тегли чертата, но го напусна заради друг министър, по ирония на съдбата - негов колега. Тя хвана царския бос на същото образователно министерство Игор Дамянов. От 2003 г. до 2005 г. брадатият интелектуалец беше титуляр в просветата от квотата на НДСВ. После открадна момичето на Игнатов с чара си и двамата заживяха заедно. Игнатов обаче не е първият образователен министър, който слага рога на съпругата си.

Неговият колега Даниел Вълчев от НДСВ поставя началото на рогоносците в ресора. Настоящият член в партията на Кунева завъртя любовна афера със зам.-министърката си Милена Паунова и бе хванат от папараците на столичен седмичник как я изпраща до дома й, а след това я прегръща страстно пред входната врата. За разлика от Игнатов обаче бракът на Вълчев оцеля.  

Българският "Брад Пит с очила" в Министерския съвет Симеон Дянков също се издъни, като си хвана 26-годишно гадже. Скандално нашумялата като любовница на вицепремиера Симеон Дянков Ирина Велкова управлявала до края на 2011 г. кабинета на вицепремиера. В резултат на тяхната близост, 26-годишната дама с „респектиращ” юридически стаж се ползва с редица привилегии и автопреференции. Тя бе единственият държавен служител в България, за чийто служебен автомобил не е задължително да нощува в гаража на НСО. След като премиерът Борисов прекрати срамната сцена, за да изчисти имиджа на "Дондуков" 1, Ирина бе потулена, а 42-годшият Дянков смъмрен за детските си фантазии. 

За здравния министър Десислава Атанасова, която смени д-р Стефан  Константинов, също се говори, че ходи по чуждо. медиите забъркаха шефката на здравеопазването в секс афера в областния координатор на ГЕРБ в Русе Пламен Нунев. Благодарение на връзката си с него, красивата дама успяла да се уреди с второто място в листата на партията за парламентарните избори, което я изстреля директно в голямата политика.

Здравната министърка се самоопредели като „тежката артилерия на ГЕРБ“. Изказването й обаче със сигурност е предизвикало смях сред колегите й в партията. Атанасова се сдоби със скандална слава сред съпартийците си, след като стана ясно, че любовникът й Пламен Нунев, който е и бивш полицейски шеф, я е вредил в листата за Русе.

Според нейни съпартийци от ГЕРБ тя катерила върховете в политическата си кариера с любовни афери. Областният координатор за Русе лично посочил кои ще са първите трима в листите на партията за изборите през 2009 г. Разбира се, сред тях попаднала и любовницата му Десислава Атанасова, за която не е Пламен Нунев няма много добро име в родния си град Русе. Въпреки че не блести с особени качества, Борисов заяви, че новата здравна министърка ще започне работа с летящ старт. Атанасова смени Лъчезар Иванов начело на здравната комисия в парламента. Името й беше прягано за министерския пост още преди д-р Константинов да подаде оставка. Бойко Борисов заяви, че дълго се колебаел дали да избере Менда Стоянова или Атанасова за мястото на здравен министър, но в крайна сметка предпочел русенката, тъй като можела да започне работа веднага. Стефан  Константинов пък заяви, че решил да подаде оставката си, тъй като не срещал разбиране у правителството за извършването на реформи. 

В БСП също не остават по-назад. В президентството станаха пословични забежките на Георги Първанов и на вицето му Ангел Марин. За любовници на агент Гоце се спрягаха евродепутатката Илияна Йотова, както и представителката ни в Евровизия Мариана Попова. За Марин пък се твърди, че има дете от секретарката си Светла Тошкова, която забил след първия си мандат. В червената върхушка, между заседанията на чаша вино, се залюбиха лъвицата Мая Манолова и депутатът Ангел Найденов, който се разведе със съпругата си. Романсът между двамата обаче продължи едва две години и двамата се разделиха.

Според психолози преялите с власт политици в цял свят изпитват един и същи комплекс - за доста по-млади жени. Политиците у нас също не се различават от тенденцията и търсят свежа плът, за да задоволят пословичното си его на мъжкари и да премерят егото си с останалите мераклии в политиката. По този начин се търсело доказателство, че освен политическата мощ, която е налице, съществува и полова. Нивото и на двете обаче показва, че все повече държавническото поведение затъва, а посредствеността продължава да набира скорост. Неуважението към семейството и брака показва, че със сигурност ще бъде мултиплицирано и във властта. Не са малко синкопите на историята, които са го доказали. Раздорите в брака на силните винаги водят до проблеми за страната. Последният пример са проблемите на Никола Саркози, който провали политическата си кариера след любовни афери и забежки по чуждо. По още по-скандален начин си отиде американският президент Бил Клинтън след аферата "Моника Люински". В България най-пресният пример е разводът между Какпа Георгиева и Волен Сидеров. Родните политици очевидно не са се научили да взимат поуки от грешките, които допускат световните сили и понякога мислят с неправилната глава...