Скандал! Мафиотски ДПС разпределя държавните порции на „наш човек” и „лоялен към партията”

Протокол от заседание на хората на Доган във Велико Търново разкрива как става лапането на „баницата”

 Пламен Христов

Скандален Протокол от заседание на областното ръководство на ДПС във Велико Търново разкрива циничния и арогантен механизъм, по който се разпределят партийните порции в държавната администрация с благословията на управляващите (пълният текст от заседанието виж ТУК).

Всъщност обществото отдавна е наясно със задкулисните игри за получаване на държавен пост, но заседанието от 6 ноември 2013 г. е нагледен и документален пример за раздаването и лапането на „държавната баница”. 

Faktor.bg получи копие от скандалните дебати и решения от сигурен свой източник в старата столица. В присъствието на областния председател  на ДПС Гюнай Далоолу, на общинския лидер във Велико Търново - Мъстън Еминов, на Горна Оряховица - Юсеин Мехмедов, на Полски Тръмбеш – Иван Шишманов и зам. областния управител Андрей Иилиев се решава кадровата схема за 31 държавни звена и подразделенията им на територията на област Велико Търново. Водещият  принцип за номиниране на началници, записан и в Протокола е просто копиран от годините на комунизма и кадровия подбор на Тодор Живков - „лоялен към партията” и „наш човек”. Реално срещата прилича повече на мафиотско сборище, на което се парцелират територии на влияние, отколкото на политическа сбирка на формация, претендираща че се бори за правата и свободите на гражданите.

На  партийната среща за главен секретар на областта се предлага от ДПС Ерджан Салиева Алкова. Зам. областният губернатор Андрей Илиев, който е човек на Доган, разкрива на другарите си, че към  управата ще се отворят три нови бройки, а ДПС определя, че едното назначение трябва да бъде тяхно. Решението е да се борят за поста на юрист или инженер.

Депесарите взимат и категоричното становище шефът на ДА” Архив” Ивелина Димитрова да бъде сменена, защото е неподходяща по техните критерии, а местото й да заеме проверената Боряна Димитрова. Уточнява се, че в петте области, в които архивите имат структури също предстоят смени на началниците, а в сградите им трябва да се реализират проекти по „Красива България”, тоест, да се лапат пари. За началнически постове по критерия „Лицето да е лоялен с партията” са  посочени Христо Ковачев, за шеф на Агенцията по рибарство и аквакултури, Николай Викторов на Регионална станция за контрол на съобщенията и др.

Хората на Доган и Местан в старата столица търсят кандидати за НОИ, но са категорични, че досегашният шеф Петя Йорданова трябва да бъде сменена.

Зам. областният Андрей Илиев е арогантен в претенциите си: „Ние искаме НОИ, БСП имат НАП, БСП искат ГРАО, следователно ние ще искаме Статистическото бюро”, разкешва 50 на 50 постовете властникът. На заседанието ДПС констатират, че нямат верен кадър за Държавен военен архив, и оставят снисходително този пост на БСП. Но за да не се минат, все пак решават, че на тях трябва да бъде дадено управлението на „другия Държавен архив”, а предложението им е за лоялната Б. Маринова.

За  стратегическата  Териториална дирекция на НАП шефският пост е оставен на БСП, но представителите на етническата партия настояват да получат или зам. шефския стол, или началник на стратегическия отдел „Ревизии”, чрез който могат да се контролират и мачкат фирмите. ДПС има апетити и за митническия отдел в Горна Оряховица, декларират, че ще се борят за този пост.

„Твърдо искаме наш човек там”, казва Андрей Илиев. В Областно пътно управление са си заплюли поста главен експерт, като го приемат за политическо назначение. Изрично се казва още, че на срещата трябва да натискат БСП за тази позиция и да не им отстъпват.

За кадрите в МВР решават, че ще изчакат докато текат съкращенията в системата. Но за шефските постове в четирите Държавни горски  стопанства апетитът е явен, а единственият критерий е „наш”, и тогава получава поста. Същата  формула се прилага и в общинските служби по земеделие. За неприемливите лица, свързани с ГЕРБ, ДПС е категорично, че трябва да бъдат сменени и на техни места да се назначат лоялни към партията.

Интересен е дебатът за подбор на експерти в област Велико Търново и Габрово към Министерството на младежта и спорта. ДПС отчита, че БСП имат апетити към тези служби, но арогантно хората на Доган заявяват: „...след като Министерството на младежта и спорта е наше, ние не го отстъпваме... Нищо не даваме от там”, а текстът в Протокола е подчертан като задължителен за изпълнение. За РИОСВ етническата партия също настоява за свой началник. В железопътна администрация искат зам. директорското място, а смяна с „наш” човек се поставя и за Комисията по дискриминация.

Скандалният документ красноречиво показва как политическото задкулисие контролира живота в една от важните области на държавата. В Протокола не е спомената и дума за обективни конкурси, професионализъм, ценз, квалификация, опит или кадърност. За ДПС те нямат значение и съдържание. Хората на Доган и Местан демонстрират свръх наглост, че са държава в държавата и изобщо не ги интересува, че от осем месеца гражданското общество се раздира от протести и настоява за нов морал в управлението.

Всъщност не трябва да се забравя, че патентът за калинките не е на ГЕРБ, а на ДПС. Те първи още в зората на демокрацията започнаха да осребряват властта си с постове, които се заемат и до днес от неграмотници със съмнително образование и професионален опит. Не е тайна, че поне три-четири университета и филиалите им бълват за депесарите дипломи на килограм.  

Схемата във Велико Търново не е изолиран случай, а се мултиплицира по всички области и на ниво столица, министерства и агенции. Тя обаче е доказателство, че без политическа протекция в България кадърните и образованите, но свободни демократи нямат шанс да виреят и единственият път за реализация, който им посочват от БСП и  ДПС, е Терминал 2 на Софийското летище.

За тези скандални принципи на партийни назначения преди месец заговориха от организацията на БСП в Кирково и лидерите й си хвърлиха оставките, защото ДПС е обсебило постовете в цялата Кърджалийска област. И от Протокола от Велико Търново става ясно, че този позорен кадрови механизъм работи със знанието и благословията на БСП.

Бегла справка по регионалните служби в област Велико Търново показва, че някои от шефските места в службите вече са заети от лоялните към ДПС, за другите - предложенията с в ход и просто се чакат назначенията.