Доган стресира прокуратурата, не смеят да посочат побойниците на Октай Енимехмедов

Ето имената на седем от политиците-хулигани, които обвинението и МВР седем месеца не могат да открият

Доган провали първото съдебно заседание на делото срещу студента по архитектура Октай Енимехмедов, който на 19 януари тази година  направи опит да го застреля публично по време на конференция на етническата партия. Показният атентат промени България и тя вече е друга. Сокола остана жив, но публичният му образ бе разстрелян макар и с халосни патрони.

Обвинението срещу арестувания килър след доста протакане бе внесено в съда в началото на миналия месец. Енимехмедов ще трябва да отговаря по две обвинения: Първото е, че на 19 януари тази година, по време на VIII-та Национална конференция на партия "ДПС" е направил опит умишлено да умъртви представител на обществеността - Ахмед Доган.

Нападателят три пъти се опитал да произведе изстрели с насочван от близко разстояние газов пистолет към главата на политика. Според прокуратурата действието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи от извършителя му причини - трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на Мустафа Сали Карадайъ.

По второто обвинение Октай е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

При провеждане на VIII-та Национална конференция на ПП "ДПС" Енимехмедов се качил на представителната трибуна и прекъснал представянето на доклада на председателя на"ДПС" Ахмед Доган, демонстративно насочвайки три пъти газов пистолет към главата му. 

Деянието се отличава с изключителна дързост, тъй като е извършено по време на провеждане на регламентирано, обществено мероприятие, в присъствие на официални лица, делегати, гости и отразено от средствата за масово осведомяване, мотивират се от прокуратурата.

По първото престъпление младежът може да получи наказание - лишаване от свобода от 15 г. до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, а за второто - се предвижда наказание лишаване от свобода до пет години.

Справедливостта на Темида, Енимехмедов ще очаква от съдия Пенка Велинова.

И докато фалшивият атентатор от Бургас има шанс да получи възмездие за дързостта си,   разследващите органи действат неадекватно и все още не могат да установят, кои делегати от конференцията на ДПС, през януари нанесоха тежък побой над Октай. Само секунди след като не успя да възпроизведе изстрели срещу Доган, младежът бе повален на пода в залата и зверски пребит от освирепелите делегати на ДПС. Около 10 политици, участници в конференцията организираха показен групов линч, и пребиха жестоко с ритници и юмруци стрелеца. Отмъщението стана пред очите на наблюдатели от Европейския либерален интернационал, които гледаха саморазправата същисани. По-късно те коментираха, че са изумени от жестокостта и че нападателят реално се бил превърнал в жертва, а е можел да бъде и показно убит.

Независимо от престъпното деяние, Енимехмедов трябва да бъде съден по законите, а не да бъде обект на саморазправа от талибаните на ДПС, коментираха веднага след инцидента правозащитници. От средите на българските турци пък признават, че участниците в груповия линч по този начин са демонстрирали предаността си към вожда, защото са част от неговите обръчи и феодали в смесените райони.

 Клипът с малтретирането на неуспялия стрелец се превърна в световен хит и редица чуждестранни ТВ канали го въртяха в продължение на седмици. Седем месеца по-късно обаче досъдебното производство за побоя над Октай продължава да е срещу неизвестен извършител.

Прокуратурата е получила видеозаписи от телевизиите, на които се вижда как група делегати пребиват падналия на земята атентатор. Но наблюдаващият прокурор е поискал от МВР те да бъдат официално идентифицирани.

Източници от обвинението коментират, че делото срещу биячите на Енимехмедов е много деликатно и никой магистрат не иска да си слага главата в торбата, посочвайки конкретните джелати. Търси се вариант да бъде протакано и смачкано. За всички е ясно, че днес държавата се управлява от ДПС, а тайният кукловод на правителството и парламентарното мнозинство е именно оцелелият Ахмед Доган. Всъщност досъдебно производство, във връзка с побоя над Октай Енимехмедов, срещу неизвестен извършител Софийска районна прокуратура образува почти насила и то няколко седмици след неуспешния атентат срещу Сокола. Още тогава прокуратурата изобщо не и се занимаваше с политиците-биячи, а отстраненият от длъжност градски прокурор на София Николай Кокинов,  съвсем неадекватно и арогантно обясни публично, че на биячите няма защо да им се повдига обвинение. Според него при такива ситуации е нормално да се действа така. Още по-нагли бяха коментарите на новия шеф на ДПС Лютви Местан. Той бе  категоричен, че е цинизъм да се търси отговорност от делегатите на конференцията. Те трябвало да бъдат поздравени, че обезвредили един убиец.

Реално държавното обвинение беше принудено да си свърши работа, след като се задействаха възмутени граждани.

Представители на комитета "Равни пред закона" внесоха при главния прокурор  Цацаров подписка с 10 000 имена с искане за съд за делегатите, пребили Енимехмедов.

Във Фейсбук пък се създадоха няколко страници в защита на младежа, като  над 100 000 се обявиха чрез интернет в негова подкрепа.

Реално биячите на Октай се знаят. Faktor.bg още дни след инцидента със засеклия пистолет посочи имената на някои от основните „герои”. Те ни бяха подсказани от хора от ДПС, които са очите си са видели, кой раздава юмручна справедливост. Това са кметът на Търговишката община Антоново Танер Мехмед Али, бившите депутати  Митхад Табаков и колегата му  Гюнай Сефер, които са стари познайници на Темида и отричат да са участвали в мелето. Да мъсти за шефа си е забелязан и координаторът на ДПС за Турция Исмет Кахраман. Другите разпознати хулигани са Кадир Мустафов от Кърджали и Исмаил Кюсеюмер от Момчилград. Имената им лъснах в кърджалийски сайт, който успя да ги идентифицира. Първият нанасял удари с чантата си и с ритници в първите секунди на нападението. От записите се вижда, че друг делегат от Кърджали изтегля Мустафов обратно на мястото му.

Вторият стоварил юмруци, когато вече Енимехмедов бил задържан от служителите на Националната служба за охрана и са го извеждали от залата.

Мустафов се прочу с това, че преди две години кърджалийски полицаи нахълтаха в полунощ в апартамента на семейството му в квартал „Възрожденци" по време на акция срещу сводника Джем Мустафа. Мустафов е бил делегат на конференцията, а фотографът Кюсеюмер – ангажиран да прави снимки.

Третият посочен за талибанин е Джамисет Джафер, общински съветник от ДПС от Пловдив, който е и член на мюфтийското настоятелство в града под тепетата.

Реално биячите на Октай се знаят, но явно гражданската съвест отново трябва да избухне, за да накара магистратите и МВР да си свършат докрай работата, а не да си пазят постовете и да треперят от страх от ДПС. Повече от ясно е, че, ако биячите на Октай бъдат посочени от компетентните органи, това ще генерира напрежение в управляващото ДПС и ще предизвика гнева на Сокола и гавазите му. От друга страна прикриването на насилниците нагнетява още повече отвращение от партията на Доган, която и без това е недолюбвана, заради порочните практики във властта, които се определят като мафиотски.