Измръзналите мигранти - бежанки от Ирак, майка на 3 деца и момиче на 14

На границата пазят 5000 души, които са достатъчни, за да я опазят, твърди гл.комисар Ангелов

Намерените измръзнали мигранти край Малко Търново се определят като иракчани и казват, че са 4 семейства. Това каза тази сутрин пред БНТ шефът на "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов.

Починалата жена е била майка на 3 от децата, а момиченцето на 14 години е дете на едно от другите семейства. Предстои проверка на дадената от тях информация, допълни главен комисар Ангелов.

Ангелов отбеляза, че се водят преговори с МВР за назначаване на още полицаи по границите ни, ще искат те да са около 150.

В края на миналия месец вече назначихме 180 човека, предстоят да бъдат назначени още 150, така че някъде в средата на лятото и началото на есента, когато е основният натиск по нашите граници, те да могат да се включат активно, добави той. Още от миналата година министър Румяна Бъчварова настоява поне 500 бройки да подсилят "Гранична полиция", въпреки съкращенията в други щатове на МВР.

Общо в "Гранична полиция" служат 5000 души, бройката от командированите е достатъчна, за да пазим границата си, коментира Ангелов.

През последните седмици са се засили бежанските групи, които преминават през наша територия. Трафикантите разчитат, че в лошото време българските полицаи са по-невнимателни и по-малко бдителни. През последния месец са засичани да преминават по 5 групи нелегално през полосата, което налага на граничните полиции да работят с удължен работен ден, показа репортаж на Нова ТВ.