Силен интерес към референдума в Канада, в Германия и Турция - ниска активност

Вяло минава вотът и във Франция и Гърция

Референдумът в Германия преминава изненадващо с доста ниска активност, в Турция интересът също е вял, но това е по-скоро очаквано, докато в Канада участниците в допитването за електронното гласуване са доста.

До 18 часа час в трите секции в Берлин са гласували 430 души, което и в пъти по-малко спрямо последните парламентарни избори, когато бюлетини са пуснали 1550 души. Едва ли процентът ще надскочи 20. Това поне е посочено досега в прогнозните резултати, иначе Германия гласуваше в 21 изборни секции в 17 града, предаде БНР.

В Париж участието в референдума също е видимо слабо въпреки наличието на три избирателни секции в българското посолство. За цяла Франция секциите са 12 – българите могат да гласуват в повечето от най-големите френски градове. Започналата есенна ваканция обяснява донякъде отсъствието. В Париж някои гласували признаваха, че са научили много късно за допитването. Вотът протича при добра организация, няма данни за нарушения.

Слаб е интересът и сред българските гласоподаватели, живеещи в Турция, за които има разкрити седем избирателни секции в Анкара, Истанбул, Бурса и Одрин. Сравнително ниска е избирателната активност Истанбул, повече гласоподаватели се се явили в град Бурса. Гласуването протича нормално, в рамките на изборния ден не са регистрирани нередности и проблеми по отношение на вота.

Вотът на българските граждани в Гърция тече нормално без нарушения на закона. В следобедни часове се забелязва видимо увеличение на активността. В южната ни съседка са отворени 18 секции, като мястото им е съобразено с желанието на избирателите. В Атина секциите са пет, а на остров Крит четирите секции са в централни райони, където се намират по-голeми групи българи. Гласува се и на островите Родос и Кос като пусналите бюлетина задължително попълват декларация, че не са гласували в друга секция.

Много млади хора участват в референдума, като сред тях има и студенти, които за първи път упражняват правото си на вот.

В Канада е засилен интересът на българите към референдума. Те гласуват в седем секции – четири от които се следят пряко от Генералното консулство в Торонто, и три - от посолството ни в Отава.

Най-голяма избирателна активност е регистрирана в секцията в Генералното консулство на България в Торонто, където традиционно гласуват мнозинството от българите. Там за няколко часа са гласували около 50 души. За пет часа в секцията в Брамптън са гласували около 20 души. Гласуването тече нормално и в секциите в Калгари и Ванкувър. В секцията в Отава за същото време бюлетина са пуснали 15 души, съобщи посланик Николай Милков. В двете секции в Монреал броят на гласувалите преди обед е съответно 20 и 13 души, но най-голяма избирателна активност се очаква в следобедните часове, смята дипломатът.