Донълд Туск: Преселението ще продължи, трябва да го приемем, а не да се виним

Той призова европейските страни да загърбят различията и солидарно да решават бежанската криза

Eиграционната криза, свързана с масовия поток от бежанци в Европа, е началото на масово изселване, което може да продължи години. За това предупреждава председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от БГНЕС.

"Сегашната емигрантска вълна не е инцидентно явление, а началото на масово изселване, което означава, че ние трябва да се справяме с този проблем през следващите години", каза Туск в реч пред европейския институт "Брьогел" в Брюксел. "Следователно е важно да се научим как да живеем с тази криза, без да се обвиняваме взаимно", призова той.

Европейските ръководители се опитват да намерят начини за справяне с най-тежката криза, свързана с вълна от стотици хиляди бежанци на Стария континент след 1945 г. Залагайки на прагматизма, Туск призова 28-те страни членки на ЕС да превъзмогнат своите дълбоки противоречия по отношение на несекващия бежански поток. "Не бива да се срамуваме от емоциите си", каза той, припомняйки ужасяващата картина на удавеното малко сирийско момченце на турски плаж, която шокира планетата. "Съчувствието е един от стълбовете на солидарността, но за да можем да помогнем на другите, ние самите трябва да сме прагматични", каза Туск.