Юнкер призова Лондон да не дискриминира работниците от ЕС

Председателят на ЕС подчерта, че не всички поляци, румънци и българи, които са на европейския трудов пазар, са от криминалния контингент

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Лондон да не дискриминира работниците от страните членки на ЕС, съобщи ”Ройтерс”. Той предупреди, че всички действия, насочени срещу свободното движение на хора сметка могат да навредят на капиталовите потоци към финансовия център на Лондон.

Юнкер направи този коментар по време на дискусия по австрийска телевизия, след като британският премиер Дейвид Камерън изложи план за ограничаване на достъпа на имигрантите от ЕС до социални помощи.

Председателят на Еврокомисията обясним, че иска да дискутира темата спокойно с Великобритания, но добави, че мигрантите от страните от Източна Европа отиват в други държави членки на ЕС да работят и не трябва да бъдат третирани като престъпници. Той се обяви категорично против дискриминацията.

”Не може да се действа така, сякаш всички поляци, румънци и българи, които са на европейския трудов пазар, са от криминален контингент. Това са хора, които работят, за да получат заплащане”, каза той. Премиерът на Великобритания отказа коментар.