​Радан Кънев: Партията на Бареков е политическа мафия, абсурдно е да се коалираме с нея

Имаме обща задача с ГЕРБ да предизвикаме предсрочни избори и да свалим правителството

БСП с бързи стъпки тръгва по пътя към пропастта

Без конкурс българската и руската мафия се готвят да си разделят една космическа сума от „Южен поток”, казва пред Faktor.bg . лидерът на ДСБ

Интервю на Ива Оприкова

- Г-н Кънев представители на партията на Меглена Кунева оспориха преференциите за евровота, в медиите излязоха публикации, че партньорите от останалите 4 партии не знаели за тези жалби. Има ли драма в отношенията ви?

- Не може да се говори за никаква драма. Много от секционните комисии наистина не са си свършили работата по места, в много секции предпочитанията не са броени въобще. Както партията на Меглена Кунева, така и ние останалите от РБ искаме да се стигне до реалния резултат. Не само в „България на гражданите”, и в щаба на ДСБ са постъпвали сигнали за нарушения и в този смисъл и ние сме ощетени. Това е целта на тези жалби, когато е налице подобно разминаване да бъде подаден сигнал.

- От коалицията поискахте да се разпредели наново 17-ия мандат за български представител в Европейския парламент. Колко ни ви достигат за втори мандат при така обявените резултати?

- Не са малко, не е от порядъка на 100 гласа. Нашите юристи подготвиха и внесоха жалба с искане да бъде сезиран Конституционният съд за незаконност на изборните резултати и поискахме ново преброяване на бюлетините за евровота.

- Как възприемат останалите партии в РБ искането на Меглена Кунева един лидер да взима решенията в блока?

- Това е нужна и осъзната промяна за следващият етап от развитието на РБ, която се налага анализирайки слабостите на сегашния коалиционен живот и кампанията. След евроизбори 2014 преминахме успешно първия етап и за следващата стъпка ни е необходимо много повече единство и консолидация, много по-оперативно и бързо вземане на решения. Всеки понеделник провеждаме изпълнителен съвет, всяка сряда граждански и тези предложения и идеи се обсъждат на широко ниво от повече от хиляда души. Реформаторският блок в момента е не лека, сложна конструкция, която включва хора, които членуват в различни политически формации. Предложението за силно лидерство ще се обсъди на всички нива. Моето лично мнение е, че ако тръгнем да се затваряме в някакви вътрешни спорове ще направим груба политическа грешка и то не просто към себе си и към нашите избиратели, а към нацията. Когато сме в много лоша фаза на политическа и икономическа криза, за да предотвратим огромните рискове, пред които сме изправени от 2-3 дни - начална процедура по спиране на еврофондове, наказателна процедура на ЕК против България, недоверието на европейските ни партньори към управляващите. В момента трябва да сме отговорни към България. Това са големите задачи пред нас. В тази кризисна ситуация трябва да се действа отговорно и разумно. Организационната дейност на Реформаторския блок трябва да си върви паралелно с идейната.

- Иван Костов обяви в интервю, че България без цензура е новият решаващ фактор в един бъдещ парламент, определи бъдещата й роля като партийна формация - везна и дори не изключи коалиция между РБ и партията на Бареков. Възприема ли се тази позиция от реформаторите?

- Журналистите много странно интерпретираха думите на г-н Костов. Иван Костов заяви без пристрастия и идеологически оценки, че партията на Бареков се е позиционирала в една много изгодна позиция след евроизборите и кои са възможните връзки и коалиции в един следващ парламент. Аз мога да коментирам тази политическа формация в лично качество, но с много ясни политически пристрастия. Позицията на целия РБ и моята също, че политическата формация на г-н Бареков е олицетворение на това, което ние наричаме политическа мафия и факт, че допуснахме тя да се позиционира в тази изгодна позиция е изключително тревожен за България. Ние трябва да вложим много усилия в едни парламентарни избори ББЦ да не бъде така позиционирана. А след като влезем във властта и имаме възможност да приложим своите реформаторски политики една от първите ни задача е да направим невъзможно подобно смесване на медии, политическа и финансова власт. Като партията на Бареков няма аналог в Европа. За бъдещи коалиции и съюзи с подобна политическа формация въобще не може да става дума. Това е моето лично мнение, но и никога не е стоял този въпрос за обсъждане пред РБ - толкова абсурдно звучи да се коалираме с Бареков.

- А докъде са допирните ви точки с ГЕРБ за евентуално политическо сътрудничество в бъдеще?

- Ние имаме обща задача с ГЕРБ да предизвикаме предсрочни парламентарни избори и да свалим правителството, което ни управлява в момента. Но на парламентарния вот ние ще се явим като много остри конкуренти на ГЕРБ за доверието на десния избирател. РБ има съществени различия с партията на Бойко Борисов. Нашата задача е да наложим един много различен европейски ред в България, основан на законност и принципи. Какво би се случило след тези избори зависи много от резултатите на парламентарния вот. Аз лично дълбоко не вярвам, че тези резултати ще приличат на сегашните и смятам, че ще има много сериозни отклонения. За мен позиционирането на резултатите от европейския вот върху бъдещ национален парламент е голяма грешка. Това просто няма да се случи и се надявам резултатите да позволят на България да има своето реформаторско правителство Разговори с ГЕРБ ще има и в бъдеще, но ние не сме се отказали от нито едно от условията, които сме поставяли до сега.

- Наблюдавате ли драмите на „Позитано”. Страх от низините да промълвят „оставка” за своя лидер, а той самият  е в невъзможност да вземе адекватно решение - един ден гледа към Брюксел, на другия остава в София. Как ще завърши тази сага?

- БСП с бързи стъпки тръгва по пътя към пропастта и няма да е далеч деня в който ще престане да бъде фактор в българската политика.

- Притеснява ли ви инатът на управляващите да се строи на всяка цена „Южен поток”, независимо от санкциите, които грозят държавата?

- Това е ярка провокация, война срещу българския национален интерес. Подготвяме специална пресконференция на РБ на която ще обявим своята официална позиция, но за мен най драстичното в този казус е да се премълчава, да се подтиска истината, а тя е , че е нарушен законът за обществените поръчки. Тук става дума за една внушителна сума от 3 млрд . Защо има такава разлика в цената на българската отсечка. В Германия подобен проект струва 1.5 млрд. Включването ни в „Южен поток” е като разпределянето на порциите при Ахмед Доган - абсолютна груба провокация, която не защитава националния ни интерес. Без конкурс българската и руската мафия се готвят да си разделят една космическа сума, която примерно е равна на 2/3 от годишния размер на всички пенсии в България.