Нова тв на прокурор за филма за Ескобар

Тв материалът внушавал фалшива романтика за живота на организираната престъпност, според екс-журналист

Бившият журналист Любомир Кольовски даде Нова тв на прокуратурата заради излъчения в събота филм-интервю със сина на кокаиновия крал Пабло Ескобар.

“В него се разказа в детайли житейският път на един от най-големите престъпници на планетата, отговорен за смъртта на десетки хиляди хора. Този тв материал, продуциран незнайно от кого, внушаваше на аудиторията някаква фалшива романтика, свързана с живота на организираната престъпност”, пише Кольовски в отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров. Копия от него са изпратени до СЕМ и СБЖ.

Филмът бе показан в края на седмица, наситена с убийства, обири и въоръжени грабежи, припомня бившият журналист. “Нашата организирана престъпност си направи страхотна реклама с тая нелепа продукция на Нова тв, излъчена във времеви пояс, който гарантира, че младите хора не са по леглата си”, пише той до Цацаров. Затова на “радетелите на наркотрафика и тероризма, създали тоя филм, би трябвало да се търси наказателна отговорност.

“Нова тв е първата и единствена медиа, дала трибуна на сина на Ескобар. За мен това е позорен и опозоряващ факт. Защо Ескобар не се появи по френска, немска, белгийска или друга европейска телевизия? Да очакваме ли “Нова” или някоя друга тв да ни покаже “романтични” и “сълзотворящи” интервюта с шефовете или синовете на “Ал Кайда” или “Ислямска държава”?”, пита бившият журналист. “Надявам се, няма да останете безразличен към тази проява на Нова тв, която очевидно подкопава устоите на националната ни сигурност”, пише Кольовски до Цацаров.

“Филмът е професионално постижение, той е ексклузивен не само за България, но и за цяла Европа и е направен по всички стандарти на телевизионната документалистика. През 2013 г. например е последният излъчен филм за самия Пабло Ескобар, заснет от “Дойче веле”. Подобно разбиране като това на г-н Кольовски е твърде далеч от съвременната журналистика. Ние това работим - снимаме и пишем материали за всякакви хора - не само добри”, каза Дарина Сарелска, директор на новините и актуалните предавания по Нова тв.