"Черна книга": Как властта пилее парите от данъците ни

1,5 милиона лева е струвало туристическото лого на България

Книга разказва за десет случая на правителствени разхищения у нас. 

Проучване на общественото мнение за 600 хил. лв., туристически знак на България за 1.5 млн. лв, както и ремонт на 100-метрова жп линия на стойност 5 мил. лв са само част от примерите, за които разказва „Черна книга на правителственото разхищение в България”, издадена с подкрепата на германската фондация на свободата „Фридрих Науман".

Книгата има за цел да провокира българското общество по-изкъсо да следи как властта изразходва нашите данъци, коментираха авторите Стоян Панчев и Аркади Шарков от Българското либертарианско общество. 

Панчев подчерта, че разхищенията, за които се говори в книгата, са навсякъде около нас – в местната и държавната власт, в малки и големи проекти, при харченето на държавни и европейски пари. 

По думите им във всички случаи на разхищение, описани в книгата, проектите са изрядни по документи – прозрачността я има, а нарушенията са легални. 

Изпълнението им обаче предизвиква куп забележки. 

Добър пример за тази ситуация е социологическото проучване за 600 хил.лв, което е трябвало да проучи общественото мнение за пътищата в страната. До провеждането на проучването така и не се стига.