Известен алпинист загина при солова акция край Враца

Петдесет и шест годишен алпинист от София загина при опит да покори една от отвесните стени на скалния пролом „Вратцата”, край Враца. Иван Масларов-Байно е паднал от 20 метра височина и в резултат на получените травми по главата е издъхнал 30 минути по-късно в болница, където веднага е бил транспортиран, уточни пресцентърът на ОДП. Инцидентът е станал към 19 часа в събота.

През почивните дни в подножието на Балкана се събират десетки любители на скалното катерене от цялата страна. Масларов е бил част от група фенове на естремните спортове. На скалите при „Вратцата” има над 20 трасирани и обезопасени маршрути с различна степен на трудност при катерене. Незнайно защо в късния час Байно е тръгнал да покорява зъберите по немаркирано и не обезопасено трасе. Освен това мъжът не е разполагал с надеждно защитно облекло и каска. От врачанския клуб за алпийски спортове припомнят, че през май м.г. Иван Масларов е претърпял и друг сериозен инцидент, покорявайки Мальовица.

Мястото край Враца е атрактивно за катерачите, но крие много рискове дори при най-малка влага. На 4 юли м.г. в пролома „Вратцата” загина 61 –годишният алпинист и дългогодишен треньор по скално катерене Георги Костов- Гьоко. Той се подхлъзна и направи фаталния си полет от 500 метра височина.