Oткриха мраморна плоча в памет на Желязко Христов

Днес в София, на улицата, носеща името на проф. д-р Желязко Христов д.м, бе открита мраморна плоча в памет на Доктора от президента на КНСБ Пламен Димитров и д-р Дима Христова - съпругата на починалия синдикален лидер.

Преди четири години на този ден  в университетската болница "Св. Георги" в Пловдив издъхна дългогодишният лидер на КНСБ д-р Желязко Христов след няколко месеца упорита борба с рака.
Преди време синдикалистът бе опериран в Германия и заради тумор му бе отстранен единият бъбрек. През май по време на профилактичен преглед там получава инфаркт и известно време се възстановява в Трета градска болница. Последната надежда е елитната клиника в Истанбул - Анадолски медицински център "Джонс Хопкинс", където обаче става ясно, че има разсейки и няма шанс да бъде спасен.  Христов става зам.-председател на КНСБ на обществени начала през 1990 г. На три последователни конгреса - през ноември 1997 г., декември 2001 г. и май 2007 г., е избиран за председател. Успява да консолидира синдиката, да овладее вътрешните противоречия и да наложи КНСБ като най-голямата синдикална организация у нас.

Преклонението си пред човека, синдикалиста и лидера с широка душа и огромно сърце отдадоха президентът и вицепрезидентите на КНСБ, председатели на федерации, съюзи и синдикални организации - основни членове на КНСБ, вицепрезидентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов, представители на работодателски организации, съратници, колеги, приятели на Доктора и др.
Паметната плоча бе отрупана с букети цветя.