Айтоски феномен: „отличници” от матури получават двойки на приемен изпит

Директорът по учебната дейност в бургаски университет праща родителите в Руенския балкан да следят кой подсказва и как подсказва на матурите

Ядосани родители, чиито деца остават извън класирането в новия Здравен факултет на бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров” заради нереално завишени оценки от матурите по Биология, се възмущават от порочната практика да се приемат студенти, без да са се явили на изпит, пише Флагман.бг в своята рубрика
„Вашият сигнал до Флагман”.
Според майките, "съмнително високите оценки на матурите по всички предмети получават най-вече учениците в малки общини, като Айтос и Руен. Там по всички предмети се бълват отличници на конвейер. Което би било много похвално за тамошните преподаватели, ако същите тези вундеркинди не се провалят с гръм и трясък на приемните изпити, където най-често получават двойки. Стига се до парадокс – учениците от СОУ „Христо Ботев“ в Айтос постигат на матурата среден успех по математика 5,84, само с три стотни по-нисък от този на елитната Математическа гимназия в Бургас. Нейните възпитаници, които се явяват на международни олимпиади и печелят златни медали, са със среден успех на матурата 5,87. Английската гимназия и Гимназията по романски езици „Г. С. Раковски“ дишат праха на айтоските гении, съответно със скромните резултати от 5,65 и 5,25."

Родители и ученици обясняват айтоския феномен с това, че провеждането на матурите не се контролира достатъчно добре и така се създават условия за преписване. Всичко това повдига въпроса доколко оценките от матурите са реални. Ако те не са реални, това опорочава жестоко целия прием в българските университети. Всички висши училища, без медицинските, УНСС и някои специалности на Софийския университет, обявиха прием с оценки от матурите. Затова и много от „отличниците“ не се явяват на приемен изпит, а влизат направо с надутата си оценка от матурата. Кандидатстудентските списъци на Здравния факултет на бургаския университет „Проф. Асен Златаров” са пълни с имена на момчета и момичета, които изобщо не са се явили на приемен изпит, пише още в сайта.

„Заради тази порочна практика в университета, дъщеря ми ще учи в друг град. Тя получи много добра оценка на изпита, но не можа да се пребори с отличните оценки от матурите на учениците в Айтос и Руен. Забележете, че Айше Камбер, Фатмегюл Коджаюмер, Шукрие Халилова, Сезен Мюмюнова, Юнзиле Муса, Джемиле Халил, Фатме Мехмед и Рюкие Изет са с последователни факултетни номера, вероятно дори са съученици. Нито един от тях не се е явил на приемен изпит, а всички са влезли с оценката от матурата. Дали обаче те са по-подготвени от други деца? Ние пръснахме луди пари, моето дете 2 години ходи на частни уроци, завърши Химическия техникум, ходи по олимпиади и остана извън класирането. Все ни увещаваха да оставим децата си да учат в Бургас, да не ги пращаме по други градове, а вижте какво се получи”, негодува една от майките.

Според нея другият проблем е в това, че детето не е ходило при правилния учител. Публична тайна е, че някои от педагозите са свързани с членове на приемната комисия и гарантират влизане. Цената е 500 лева, които се плащат след успешно класиране. Ако някой от родителите се направи на разсеян и забрави да плати, животът на студента му рязко се влошава и обикновено го късат още на първите изпити.

„Ние приемаме с готови матури – дали са правилно оценени, или не – отговорност носят ръководствата на училищата”, заявява деканът на Здравния факултет на Университет „Проф. Асен Златаров” проф. Мими Стойчева.

На въпрос защо в бургаския университет се влиза само с оценка от матура, при положение, че в медицинските университети в страната задължително се държи приемен изпит и крайната оценка е комплексна, тя заяви: „Системата за класиране е унифицирана и по нея приемаме във всички специалности. Всеки ВУЗ си има автономност, това е решение на Академичния съвет, което не мога да оспорвам.”

Ето какво казва по скандалния прием и директорът по учебната дейност Венета Маевска: „За 100 места имам 360 кандидати, как да се класират всичките? Родителите да отидат, когато се провеждат матурите в Руенския балкан, и да следят кой подсказва и как подсказва. Това нещо не мога да го коментирам. На всеки тук му прави впечатление, че оттам идват ученици с високи оценки, а слабо владеят българския език. Това е работа на Министерството на образованието, а не моя. Въвели сме коефициент от 0.9, с който да редуцираме оценката от матурата, друго не можем да направим“.

Факсимиле от списъка, от което се вижда как отличничка на матурата е имала неблагоразумието да се яви на изпит и е изкарала чиста двойка