​Войнстващият русофил Божин Божинов не иска да напусне листите на „Нова Република“

От ръководството на партията го натискали да се откаже – той отказвал

Кметът на Тополовград Божин Божинов продължава да бъде тежък воденичен камък в кандидат-депутатските листи на „Нова Република“. В партията настройката срещу Божинов, който е и кмет на Тополвград, е изключително силна. От националното ръководство се опитвали да го накарат да напусне листите в Бургас, където е трети и Хасково – втори, но под името Божин Петров. но мераклията за парламента твърдо отказвал, научи Faktor.bg. Бойкотирал и идеята да обяви пред медиите или във Фейсбук, че се разграничава от тежкото русофилство, което демонстрира публично.

„Нова република“ заслужено се хвали, че в листите им няма нито един агент на ДС, но случаят с Божинов е не по-малко скандален и укорим. Кметът на Тополвград стана популярен преди три години, когато обяви, че отива да се бие в Крим на страната на терористите руснаци. В кметския си кабинет пък държи бюст на Ленин, обича да се снима пред потретите на Живков, Димитров и Благоев и развято руското знаме, изразявайки носталгия и преклонение към съветския комунизъм..

От „Нова република“ за сега мълчат за скандалния кандидат, както и кой го е пробутал в две листи на челно място. Но вероятно не без значение е фактът, че и в двете листи е в тандем с шефа на предизборния щаб на партията Стоил Яков. Граждани алармират, че подобна е историята и в листата на „Нова Репубика“ във Варна – там се промъкнал зам.-председател на „Дружество за приятелство с Русия и ОНД”.