Плевнелиев: Много хора ме мразят, не назначих нито един от ДС

Искрено желая на президента Радев и той да си тръгне с чувство на удовлетвореност и с високо вдигната глава

Тръгвам си с високо вдигната глава след един труден, но успешен мандат. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред "Панорама" на БНТ.

Спрени еврофондове няма, при Орешарски имаше. В България има рекорден брой посещения. Дебатирахме с 10 президенти от ЕС бъдещето на Европа. Вратите са отворени. Сега някой трябва да продължава в същата посока, каза държавният глава.

„При всички предизвикателства вярвам, че държах държавното кормило, България днес стои стабилна на фона на световната драма. Искрено желая на президента Радев и той да си тръгне с чувство на удовлетвореност и с високо вдигната глава”, каза Плевнелиев.
„Доста различни сме с президента Румен Радев. Той идва от армията, аз бях бизнесмен, кризисен мениджър. Пожелавам му успех и съм готов да му помогна.
Няма да коментирам речта му, но я чух внимателно, анализирах я за себе си. В нея чухме тежки думи за справедливост и за съдебна реформа. Само след седмица той ще поеме цялата власт в държавата. От това кой ще бъде следващият правосъден министър, ще стане ясно каква реформа ще се прави”, каза още Плевнелиев.

 Аз не считам, че сега на президента Радев ще бъде по-трудно, отколкото през 2013 година. Искрено му пожелавам успех, има от кого да се поучи, има добри примери. Не за първи път България изпада в такава ситуация. Нима беше по-лесно на президента Стоянов? Служебно правителство се прави преди всичко с принципи, с ясна концепция, с много точен анализ каква е ситуацията в държавата. Искам да видя не само личностите, които ще бъдат в служебното правителство, това е заявка за политики. Искам да видя програмата на служебното правителството, приоритетите му“, каза още Плевнелиев. 

Президентът заяви още, че много хора го мразят, защото е първият български президент, който не е назначил нито един служител на Държавна сигурност, нито за служебен министър, нито за посланик. „Аз не вярвам в теория на конспирацията, аз съм прагматичен, разумен човек. Ще ми се да видя в България повече политици, които се гордеят не с доносите, които са написали, а със свършеното за народа“, допълни Росен Плевнелиев. 

„За да има мир, трябва да има правила, които важат за всички. Най-силните трябва да бъдат за пример на най-слабите, най-силните трябва да се грижат за по-слабите. Много българи ме разбраха, аз получих подкрепа за своята честна и принципна позиция. Аз работих за мир и затова отстоявах ясна и категорична позиция в подкрепа на върховенството на закона. И да, с тази позиция на мен ми беше много по-лесно навън, отколкото вътре“, допълни още той.Моята позиция не беше срещу Русия, моята позиция беше „За“ - за мир, каза президентът Росен Плевнелиев .

„Когато става въпрос за Русия българите мислят по-скоро емоционално, отколкото рационално. Нека да бъда много ясен и коректен – аз искрено вярвам в това, което правих. Не търсих рейтинга, но не търсих и противопоставянето. Моята позиция не беше срещу Русия, моята позиция беше „За“ - за мир. И казвам най-отговорно, дано и президентът Радев да ме чуе и да ме разбере добре, за да има мир, трябва да има правила, които да важат за всички. Ако някой нарушава правилата, това не работи за мир. Ако най-силната нация в света или една от най-силните, и с най-силния ядрен арсенал, дестабилизира съседите си, окупира съседите си, това не работи за мир. Най-силните трябва да са за пример на най-слабите, най-силните трябва да пазят по-слабите, да се грижат за тях“, коментира Плевнелиев. „Моята позиция е следната – за да има мир, за да работим всички ние за мир, трябва да гарантираме, че правилата са валидни за всички и когато някой ги нарушава, трябва да си носи последствията“, допълни той. „Много българи ме разбраха, но не и всички. Аз работих за мир и затова отстоявах ясна и категорична позиция в подкрепа на правилата и върховинството на закона. С тази позиция ми беше по-лесно навън, отколкото вътре. С тази позиция отворихме много врати навън“, посочи държавният глава.

Плевнелиев коментира още, че от всички критики към него, най-много го е заболяло от тази, че разделя нацията. „Това наистина много ме заболя и ми беше много тежко да го чуя, защото, ако се върне лентата обратно кога тръгна тази критика срещу мен – тя тръгна именно в този момент, в който аз свалих доверието си във връзка с едно висше задкулисно назначение. Тя тръгна в този момент, в който аз бях единственият тогава политик, който зае ясна позиция в този ден – аз апелирах към Народното събрание да преназначат друг човек, тоест да се откажат, след което снех и доверието си от правителството“, припомни държавният глава.