С атлантическа решимост в Полша, а утре и в България, намаляват дните на кремълския господар!

Президентът Радев в момента се скатава. Ни хък, ни мък

Александър Йорданов, Фейсбук

Американската трета танкова бригада е вече в Полша. Решението бе взето през лятото на срещана на върха на НАТО във Варшава. Полски генерал приветства стъпването на американските войници на полска земя с думите: „Това е исторически момент. За нас е чест и гордост, че сте с нас.”

3 500 американски войници и над 2000 единици тежка бойна техника са гаранция, че и нашата, българска, „атлантическа решимост”, както се нарича официално тази мисия, ще расте с всеки изминат ден. През февруари започват съвместните учения заедно с войските на други съюзнически държави – Литва, Латвия и Естония. Но, винаги ми е правило впечатление, колко прагматични в своите действия са американците. Изчакаха руснаците да отидат на майната си в Сирия и хоп... прехвърлиха се до руската граница. Така трябва. Нашият атлантически свят трябва да пази своите граници. Президентът Плевнелиев бе пределно ясен: проблемът е Путинова Русия. Президентът Радев в момента се скатава. Ни хък, ни мък. Важно е, че евроатлантическата солидарност все повече се изпълва със съдържание. Колко прав бе министър Николай Ненчев, когато реши да ремонтираме скапаните руски самолети, гдето дори турците ги свалят, както си искат, в Полша.

Важно е атлантическата решимост да не отслабва. Това видимо намалява дните на "господаря на Кремъл", а на народите носи сигурност, свобода, мир, бъдеще.