​Българските путинисти по-загубени от руснаците

След превземането на Алепо, е момента да се смени режимът в Дамаск

Александър Йорданов

Невероятно, но факт. Докато българските фенове на Путинова Русия възхваляват победата на руското оръжие в Сирия, самите руснаци стават все по-критични към сирийската авантюра на Кремъл. Показателна в това отношение е статията в популярното руско издание ГАЗЕТА. РУ. със заглавие „ОТРЕЗВЯВАНЕТО ПАЛМИРА” и с подзаглавие: "Защо Русия едва ли ще спечели войната в Сирия „за Асад”.

Войната в Сирия, заключава статията, е твърде сложна, в нея участват твърде много страни, тя има твърде много причини, за да може Русия да я спечели.

Повторното превземане на древния град Палмира от бойците на Ислямска държава показва, колко

нелепа е била руската пропаганда,

представяща военната кампания в Сирия като обичайна военна тренировка. Още по-нелеп е бил опитът на руските медии, четем в статията, да представи войната в Сирия като окончателен и необратим триумф на руската армия и на "голямото" руско геополитическо изкуство.

Изданието припомня, че Русия се намеси в сирийския конфликт през есента на 2015 г. с напълно ясната цел да омаловажи пред световната общественост последствията от действията си срещу Украйна. Официалният предлог бе друг: да се включи в борбата срещу Ислямска държава.

Досега единственият успех на руската армия, заедно със сирийската армия, бе превземането на същата Палмира през м. март 2016 г. Същата Палмира, която сега отново премина в ръцете на Ислямска държава – половин година по-късно. Тогава, през март, в редица световни медии се появиха коментари, че Русия воюва дори по-ефективно срещу ИДИЛ отколкото прозападната международна коалиция. На 10 май 2016 г. директно бе излъчен по руска телевизия концерт от „освободената Палмира” с участието на двама знакови приятели на Путин – Валерия Гергиева и печално известният със своите милиони в Панамски офшорки, виолончелист Сергей Радугин. Девет месеца по-късно Ислямска държава си върна Палмира.

Падането на Палмира в ръцете на Ислямска държава стана голям проблем за Русия – пише руското издание. Защото, ако при превземането на Палмира през март, руските войски водят сражения с Ислямска държава, то същата Ислямска държава я няма при боевете при Алепо. Там Русия воюва с други противници на сирийския президент Асад, но не и с Ислямска държава.

За Русия, пише Газета.Ру,

това поражение е сериозен урок

Защо?

Защото няма смисъл да се прави пиар от чужда война. Второ, защото е добре да се осъзнае цялата сложност на политическата и военна обстановка в Сирия и Близкият изток.

Изданието обръща внимание и на катастрофата с т нар. Космическо разузнаване на Русия. Оказва се, че гледайки от Космоса, руснаците не са забелязали масираното придвижване на армията на Ислямска държава към Палмира. Това е един от големите гафове на руското командване.

Но по-важно е друго: рано или късно Русия трябва да отговори на главния въпрос. А той е: какво ще стане с режима на Башар Асад.

Засега той се крепи благодарение на помощта на Иран, Русия и проиранската групировка „Хизбула”, която обаче на Запад и в Израел се определя като терористична. Самият режим на Асад е слаб. Това показа и повторната загуба на Палмира. Ще може ли Асад да гарантира и в бъдеще

сигурността на руските военни бази

Или ще трябва Русия всеки път да се намесва в поредната война в региона и да спасява гърба на сирийския диктатор?

Може би сега, след превземането на Алепо, е момента да се смени режимът в Дамаск и да се установи по-приемлив такъв на основата на политически компромис.А това може да означава, че разделянето на Сирия е единствената възможност за изход от войната.