Ц. Цветанов: Ако ПФ получи мандат за съставянето на правителство, ГЕРБ би ги подкрепил

Цветанов беше категоричен, че при такава хипотеза, ГЕРБ няма да иска да има министри

"Ако ПФ получи мандат за съставянето на правителство, ГЕРБ би ги подкрепил, но с премиер и министри, които не са от ГЕРБ", заяви пред БНТ заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Ако никой не успее да състави кабинет, тогава президента Плевнелиев ще трябва да състави служебно парвителство, защото ако не го направи може да бъде обвинен в протакане", коментира той.

"Премиерът много ясно заяви, че би могъл да бъде министър-председател само от ГЕРБ и само след избори", отговори той на твърдението, че ГЕРПБ се опитва да се върне във властта "през задния вход.

"Знаете, че и сегашния кабинет е бил под особено напрежение, винаги сме правили компромиси, за да запазим стабилността", каза още Цветанов.

"Бюджетът при всички положения щеше да бъде приет, той не би могъл да бъдемотив за оставка. Но ни предстои председателство на ЕС и ако влезем в криза в средата на 2017 година това би означавало, че трябва да се откажем. Точно затова смятаме, че ако минем през предсрочни парламентарни избори през май ще имаме правителство и да се готвим за председателството", припомни Цветанов.

"Ние няма да отстъпим от политиките, които сме провеждали досега и всичко зависи от разговорите с Патриотите", заяви той при какви усливия биха подкрепени ПФ.

Цветанов беше категоричен, че при такава хипотеза, ГЕРБ няма да иска да има министри.

По думите му, същото ще важи и ако президентът даде мандат на РБ.

"ГЕРБ нишкога не би се заигравал с бежанката криза, дори с цената на това да подкрепяме друго правителство. Ние сме правили всичко водени от обществения интерес, но в президентската кампания имаше уклон да се вадят дивиденти от тази тема", коментира Цветанов.

"Днес, когато Корнелия Нинова говореше за Дъблинския регламент, се оказа че тя не познава условията, както и решенията и действията на правителството, за да ограничи движението на бежанците. Ето това е популизъм, и то в същото време, когато техните депутати гласуваха в ЕП точно противоположна декларация", заяви той.

Той заяви, че новоизбраният президент е трябвало да присъства на КСНС, защото е нужна приемственост и запознаване с реалните политически дадености, за да се вземат правилните решения.