Лиляна Павлова: Строителят обеща язовир "Луда Яна" да е готов до края на 2018 г.

С изграждането на съоръжението 40 000 души ще получат чиста питейна вода

"Полагаме началото на изключително важна и чакана от повече от 30 години от жителите на Панагюрище инвестиция". Това каза след церемонията по поставяне началото на изграждането на язовир „Луда Яна” министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде Фокус. Тя уточни, че инвестицията е в размер на 56 милиона лева, които са осигурени от бюджета и от заем от Световната банка. 

„Това е един дългоочакван проект, по който работихме през последните години и аз се радвам, че успешно беше избран изпълнител и дадохме ход на този проект. Той е изключително важен, защото регионът на Панагюрище и населените места от област Пазарджик от години страдат от проблеми с водоснабдяването и два пъти има обявявани кризисни положения, поради липса на питейна вода”, коментира Лиляна Павлова. 

Тя каза също, че чиста питейна вода ще получават над 40 хиляди души. „Освен изграждането на самия язовир към него ще бъдат изградени и водопреносните системи, както и пречиствателна станция за питейни води, която да обслужва населението на областта. Срокът е пролетта на 2019 година, но строителят пое ангажимент то да приключи до края на 2018 година, за да може да се ползва пролетното пълноводие на 2019 година, той да бъде завирен и да започне реалното подаване с чиста питейна вода”, допълни министър Павлова. Тя уточни, че при много стегнат график съоръжението ще бъде изградено в следващите месеци, под строгия надзор на изпълнителната власт.