​Готвят човек на ДС за посланик в Атина

На „Дондуков“ 2 запознати с проблема

Външно министерство готви доносник на ВКР – ДС да оглави българската дипломатическа мисия в гръцката столица. Това разкриха пред Faktor.bg информирани източници, запознати с казуса. 

Въпросното лице вече заема дипломатически пост, а преди това е работило в системата на МО и се е издигнало до кадрови служител на РУМНО. До сега обаче от министерството на Николай Ненчев не са изпратили за проверка в Комисията по досиетата списъци, с имената на лицата, заемали ръководни постове. С проблема са запознати и на „Дондуков“ 2. Има уверение, че държавния глава ще спази принципите си и няма да подпише Указ за назначаването за посланик на човек, свързано с ДС. 

Осведомени твърдят, че преди години въпросното лице, което сега се стреми към важния дипломатически пост, е саботирало Комисията по досиетата при подаване на исканата от нея информация. Големият проблем за участието на бивши агенти на ДС в структурите на държавата днес стои с огромна острота пред Външно министерство, което продължава да бъде удобен приют за агенти на комунистическите тайни служби.