Акад. Георги Марков: Анкара е обхваната от имперско безумие

Скандално е мълчанието от българска страна, смята историкът

Министърът на външните работи Даниел Митов мълчи по повод на думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който мисли за Кърджали по същия начин, както за Одрин. Това мълчание издава някаква зависимост. Скандално е! Това коментира академик Георги Марков пред Агенция БГНЕС във връзка с актуалната тема около изказванията на турския президент Реджеп Ердоган и реакцията на думите му от българска страна.

"Емоционалната привързаност на турския президент към негови сънародници из целия свят и границите на широтата на неговото сърце не могат да бъдат повод за официална реакция на българското правителство", заяви външният ни министър по време на посещението си в Лондон по-рано днес.

Акад. Марков обаче го контрира: "Не за пръв път турският президент предявява териториални претенции към балкански държави. Преди година и половина той преначерта ислямската дъга на Балканите, разширявайки я с Търговище и Шумен. Тогава нашето външно министерство не протестира. Днес имаме подобна реакция. Даниел Митов прочел изказването на Ердоган и казва, че няма нищо тревожно. Това не било въпрос на граници, а на негово сърдечно увлечение. Какво увлечение?", попита реторично той.

"Не може един президент, който е авторитарен диктатор в Турция, да говори, че всичко му е на сърцето – от Кърджали, та чак до Сибир. Кърджали му е на сърцето на Ердоган, а на мен Лозенград и Бунархисар, където е загинал моят дядо на 34 години по време на Балканската война 1912 г. Неговият гроб е заличен", отбелязва още акад. Марков.

"Има едно имперско обезумяване в Анкара и това е много опасно. Но в Турция добре си дават сметката, че тези територии на три континента не могат да бъдат върнати с ятагана. Възвръщането им ще стане по икономически, политически, верски и културен път", допълва директорът на Института по история към БАН.